Kultúra

2012.07.06. 07:34

Medve tanár úr színre lép

Székesfehérvár - Balut, a medvét alakítja A dzsungel könyve című musicalben. Örült a felkérésnek, mert ez jó szerep. Egyed Attilát augusztus 1-jétől szerződés köti a Vörösmarty Színházhoz, több darabban is játszik.

Szabó Zoltán

A délelőtti próba után beszélgettünk  a  Jászai Mari-díjas  színművésszel, aki elmondta, hogy játszott már A dzsungel könyvében, 1996-ban, Kecskeméten.   Abban Buldeót,  tehát embert alakított, mert egyébként ez az első "állati" szerepe. És tetszik neki.
  
- Balu rendkívül szimpatikus   figura, mert tulajdonképpen egy köztiszteletben  álló  tanár az erdőben. Mindent megtesz azért, hogy   a dzsungel törvényeit megtanítsa   az embergyereknek.    Kedves, kicsit morcos, szigorú, de igazságos, és ha kell,  pofonokkal veri bele a tudást a tanítványába. Akit egyébként   szeret, és megvéd bárki, bármi ellen.

Nem lesz könnyű dolga Balunak, és  nem lesz könnyű dolga Egyed Attilának se.  A  jelmezek ugyanis élethűek, s neki is komoly bundát kell viselnie,  elöl komoly pocakkal, hátul jelentős zsírpárnával, a feje felett medvefejjel.   Igaz, a többi szereplő is hasonló "bundában" jár.  Szóval nagy kihívás, embert próbáló ez az állatszerep.  Apropó, próba:  Egyed Attila szerint   egy  héttel a bemutató előtt   úgy állnak a darabbal, ahogy kell. Igaz, most jönnek azok a kisebb-nagyobb nehézségek, hogy helyére kerül a díszlet, emberekre a jelmez,   most derül ki, hogy mit kell majd átrendezni,  módosítani ahhoz, hogy minden úgy működjön, ahogy  azt  elgondolták.  A színész egyébként   első alkalommal dolgozik Szurdi Miklós rendezővel,  de úgy véli, megtalálták  a közös hangot, kölcsönösen  figyelnek egymásra.

A nyári színház következő előadásában, a Portugálban is  játszik. Ő Retek.  A dolog érdekessége, hogy ugyanezt a karaktert már Tatabányán, a Jászai Mari Színházban  megformálta.

- Megkeresett Quintus Konrád megbízott igazgató, hogy nincs-e kedvem a Vörösmarty Színházhoz szerződni.  Az is benne volt  a pakliban, hogy  átvenném-e ezt a szerepet a fehérvári előadásban.   Vállaltam, mert megkedveltem a figurát,  és jó, hogy egy másik előadásban tovább él.

Aki látta a  júniusi  előbemutatót, az tudja, hogy Egyed Attila  Ray Cooney   bohózatában, a Család ellen nincs orvosságban  is látható.   A darabot ősszel  műsorra tűzik, az évad részeként, akárcsak A dzsungel könyvét. Szívesen szerepel a Cooney-darabban,  jó ilyet játszani, ráadásul   a rendezőhöz, Lendvai Zoltánhoz több, mint 15 éves ismeretség fűzi.

Azt is mondhatnánk Balu megformálójáról, hogy a "tengerész" medve.   Egyed Attila ugyanis hajózási szakközépiskolát végzett, de aztán  igencsak másfelé vitte az érdeklődése.  Hozzá hasonlóan egykori padtársát, Bakó Gábort is, aki koreográfus lett, és  - mit ad Isten - most A dzsungel könyve   tánc- és mozgásjeleneteit  irányítja.  A színész pedig    több színházban számos szerepet játszott el  az elmúlt  húsz évben.  Fehérváron az ősszel Herczeg Ferenc Bizáncában is láthatjuk a színpadon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!