Kultúra

2011.11.18. 16:04

Hallgatói szervezetekkel egyeztetett Orbán

Eredményesnek ítélték a résztvevők az Orbán Viktor kormányfőnél a felsőoktatási törvény tervezetéről tartott pénteki egyeztetést a találkozó után újságírók előtt nyilatkozva.

MTI

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta, abból az alkalomból tartották a megbeszélést, hogy finisébe érkezett a felsőoktatási törvénytervezet megalkotása, és az előterjesztés várhatóan órákon belül a Ház elé kerül. A miniszterelnök úgy gondolta - folytatta -, teremtsenek még egy utolsó alkalmat a hallgatóknak és a doktoranduszoknak arra, hogy az esetleg még vitás kérdéseket megbeszéljék.

Közölte: a hosszú - mintegy kétórás -, magas színvonalú, érdekes, "intellektuálisan izgalmas", együttműködést sejtető tárgyaláson számos témát megvitattak, tisztázták a múltban felmerült problémákat, és egyetértettek a felsőoktatás további részletkérdéseiről szóló együttműködés formájában.

Az államtitkár hozzátette, reméli, hogy a felsősoktatási törvény "azon viharai, amelyek az előző másfél évet jellemezték, ezzel elültek".

"Számomra megnyugvást jelentett az, hogy a hallgatók megnyugtató garanciát adtak a tekintetben, hogy értik azokat a nemzetstratégiai célokat, amelyeket a kormány maga elé tűzött, és amelyeket a felsőoktatási törvény egyértelműen szolgál" - mondta Hoffmann Rózsa, hozzáfűzve, hogy a hallgatók nem is vitatták e célokat, és az együttműködésükről biztosították a kormányzatot.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke úgy fogalmazott: nagyon jó, hogy a kormányfő első kézből hallhatta az érveiket. Kiemelte: garanciát kaptak arra, hogy már a javaslatok tervezése során figyelembe veszik a hallgatók érveit és indítványait. A HÖOK szintén garanciát vállalt a "közös gondolkodásra".

A hallgatói szervezet vezetője a konkrétumokat firtató kérdésekre válaszul a hallgatói szerződéseket és az önköltséget emelte ki.

Nagy Dávid azt mondta, arra mindenképpen lehetőséget kell biztosítani a hallgatóknak, hogy ha külföldre mennek, eldönthessék mikor teszik, hogy ez nagy költségvonzattal ne járjon.

Kitért az önköltség megállapítására is, ezzel kapcsolatban felvetették, a képzési normatívát vegyék alapul. Ehhez a képzési normatívát is újra kell számolni, és ezután lehet majd konkrét számokat mondani.

Hoffmann Rózsa megjegyezte, ezek a felvetések nem a pénteki megbeszélésen hangzottak el, a miniszterelnök részvételével tartott tárgyaláson "inkább csak megerősítést nyertek". "Eloszlattuk azokat a félreértéseket is, amelyek a hallgatók és mások részéről kísérték egyik-másik megnyilatkozást (...). A hallgatói szerződések rugalmassága hetek óta már egyértelmű volt részünkről is" - fűzte hozzá.

Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) főtitkára azt emelte ki, hogy javaslataik maradéktalanul bekerültek a felsőoktatási törvény tervezetébe. Kitért arra is, hogy a DOSZ jogi státuszát rendezik a törvényben, és szintén kitér az indítvány a szolgálati idő beszámítására is.

A DOSZ vezetője szintén nagyon hasznosnak és eredményesnek értékelte a kormányfővel folytatott egyeztetést. Sikerült azokban a kérdésekben is megállapodni, amelyeket később rendeletekben szabályozzák - jelezte a főtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!