Kultúra

2011.08.23. 02:29

Pál utcaiak a Bartókban

Dunaújváros - Bár a kőszínházi idényt hivatalosan egy vasárnapi kultúrpiknikkel nyitják meg, a házban már teljes erőbedobással készülnek az új szezonra. Pál utcai fiúk a színpadon.

Szabó Szabolcs

- Teljes egészében helyi darab lesz, hiszen a diákszereplők a városi általános és középiskolákból érkeztek, a felnőtt szereplőket pedig már ismerheti a közönség a Bartók színház társulatából - mondja Szmodics László, a Mezőföld Gimnázium pedagógusa, aki több évtizedes diákszínjátszós múlt tapasztalatával vágott bele a munkába.


- Ha jól emlékszem legutóbb a Rosti iskolában csináltam diákszínjátszó kört még a kétezres évek közepén. Most pedig megtalált ez a szép feladat. Mivel a Pál utcai fiúk a Bartók következő évadának egyik saját bemutatója (is), igyekszünk profin megcsinálni. A határidő szoros, de már most látható, hogy egy tehetséges csapat jött össze. A város középiskoláinak színjátszó köreiből érkeztek az idősebbek. Ők már jókora színpadi rutinnal rendelkeznek. Az általános iskolás diákoknál még érezhető némi bizonytalanság, de a próbák során ez is oldódni fog. Rendezőként az első és legfontosabb feladatom egy jó közösség kialakítása. Ennek érdekében különböző gyakorlatokat, szituációs játékokat is végzünk. Ezek alapja is természetesen a darab - avat be a részletekbe a rendező, aki a háttérmunkáról is beszél. - Molnár Ferenc regényének Török Sándor-féle átiratából még Kéri Alexandra írta a forgatókönyvet, ezt dolgozta át néhány ponton a színház új művészeti vezetője, Dobák Lívia. Eredetileg úgy terveztük, hogy pár énekbetét is bekerül majd a darabba, de bizonyos szerzői jogok miatt ettől el kellett tekintenünk. Egyébként Balogh Zoltán András, a Sándor Frigyes Zeneiskola korábbi igazgatója írta a darab zenéjét. A díszletet Kalácska Gábor készíti, és a papírból készült helyszínek egy különleges technika segítségével kis kocsikon vándorolnak, amelyeket a színészek mozgatnak majd.

Szmodics Lászlótól megtudtuk még, hogy a Bartók prózai tagozatának tagjai közül Jakab Csaba, Baksay Erika, Kiss Attila, Horváth István és Farkas Erik lesz látható a Pál utcai fiúkban. Kiss Attila pedig társrendezőként is segíti a munkát.

A Bartók színházzal kapcsolatos további hír, hogy a teátrum e héten vasárnap tartja hagyományos évadnyitó kulturális piknikjét a Petőfi Ligetben. A programsor délután négy órakor gyermekműsorokkal kezdődik, majd a szabadtéri színpadon három darab is várja az érdeklődőket. Az estét a Swing Manouche Projekt fergetegesnek ígérkező koncertje zárja a Ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!