Kultúra

2011.01.13. 12:33

Az osztrák lapokban fizetett hirdetéssel szólítják fel a magyar kormányt a médiatörvény visszavonására

A vezető osztrák lapokban helyezett el fizetett hirdetést a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), amelyben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza az európai vezető politikusok, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), újságírók, és számos sajtószabadságért küzdő szervezet által hevesen bírált médiatörvényt, mely ellen az európai szocialisták is tiltakoznak: ők Orbán Viktort szólítják fel a törvény visszavonására.

MTI

 

A médiatörvény visszavonására szólítják fel Orbán Viktort az európai szocialisták

A médiatörvény visszavonására, a szabályozásnak az európai értékrenddel való összhangba hozására szólította fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának német vezetője.

"Azzal, ha ezt megteszi, lépést tesz annak érdekében, hogy szabaddá tegye az utat a (magyar EU-)elnökség sikere előtt" - írta Schulz keddi keltezésű levelében, amelyet egy csütörtöki brüsszeli sajtóreggelin osztottak ki az újságíróknak a szocialista EP-frakció képviselői.  
 Schulz szerint a médiatörvény ügye nemzetközi viták tárgya lett, és "tehertétel" a január elsején kezdődött, féléves magyar EU-elnökség számára. Egy sikeres magyar elnökség a mostani nehéz időkben erősebbé teheti Európát - állapította meg a német szociáldemokrata politikus. 
   
Schulz utalt azokra a gazdasági feladatokra, amelyek pénzügyi piacok válságával, a valutaspekulációval kapcsolatban hárulnak Európára. Kiemelte az együttműködés megteremtésének szükségességét a költségvetési gondok megoldása érdekében, valamint annak fontosságát, hogy emeljék a foglalkoztatottsági szintet. Említést tett a környezetvédelmi feladatokról és a romakérdéssel kapcsolatos tennivalókról.
   
"Mi, európai szocialisták és demokraták, tudatában vagyunk annak, hogy köztünk számos kérdésben nézeteltérés van. Mndazonáltal nem csupán az ideológiai szembenállás szintjén kerülünk kapcsolatba egymással, hanem az intézményes együttműködés szintjén is. Mi készek vagyunk erre az együttműködésre" - olvasható a szocialista EP-frakcióvezető levelében.
   
A sajtóreggelin az osztrák Hannes Swoboda, a frakció helyettes vezetője elmondta: személy szerint nem hiszi, hogy Orbán Viktor hivatalosan hajlandó lesz visszavonni a médiatörvényt. A szocialisták - tette hozzá - azért kezdeményezik ezt, mert megítélésük szerint szükség van bizonyos "gondolkodási időre", az európai alapértékeknek teljes mértékben megfelelő médiaszabályozás kialakítására. Azt sem gondolja - mondta -, hogy az Európai Bizottság elemzői mindent rendben levőnek fognak találni a törvénnyel kapcsolatban.
   
Swoboda az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: érdeklődéssel várják azt, hogy Orbán jövő szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén előterjessze kormánya EU-elnökségi programját. A beszédtől - tette hozzá - azt várják, hogy a kormányfő nyitottságot tanúsítson a médiatörvény miatti aggodalmakra. A törvény hivatalos visszavonása nélkül is utalhat például Orbán Viktor arra, hogy az alkalmazással kivárnak, a törvény előírásainak érvényesítésében nem lépnek fel keményen, hanem megvárják az uniós végrehajtó testület elemzésének eredményét - vélekedett az osztrák politikus.
   
A korábbi megnyilatkozások szerint a liberálisok, a zöldek, valamint a kommunistákat is magukban foglaló baloldaliak csoportja kemény hangú EP-állásfoglalást akar elfogadtatni a magyar médiatörvény ügyében. A szocialista frakció - amely a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakció után a második legnagyobb politikai tömörülés az Európai Parlamentben - a jelek szerint ennél valamivel hajlékonyabb. Hétfőn Strasbourgban összeül az EP szabadságjogokkal és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága, ahol megvitatják a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!