Kultúra

2010.07.30. 02:29

Múltidézés - csipkékkel

Dunaújváros - Finom műalkotásokkal telt meg az Intercisa Múzeum első emeletének egy kis része. A kiállítás darabjai magukkal ragadók: csipkék a múltból...

Boda Bence

Őszintén szólva mindeddig nem voltam a textilipar és -művészet megszállottja. Nem álmodtam pannónia-, rece-, hunnia-, varrott és vert csipkékkel. Sőt, amikor a lehetséges karácsonyi ajándékaim lebegtek előttem, fátyolos délibábban, akkor sem egy XIX. századi flandriai művészi csipkét láttam a piros szalagos dobozkában.

Hogy egy kicsit még feljebb tornásszam magam a csipkeimádók Kit utálok a legjobban? -listáján: semmit sem tudtam a csipkékről. Eddig...

Most már ugyanis tudom, hogy az igazi csipkék természetes anyagból készülnek, úgymint lenből, selyemből, esetleg fémfonalból. Pletser Tamás - az egyik kiállító - megnyitó beszédében elmondta, hogy az igazi csipke nem készülhet műszálas anyagból - az úgy már egészen más lesz, nem a régi, igazán értékes csipke. És elmondta azt is: igazán értékelni csak az tudja ezeket az alkotásokat, aki maga is foglalkozott a készítésükkel.

Nos, ezzel a kijelentésével halkan vitatkoznék. Ugyanis higgyék el nekem: sosem foglalkoztam csipkével - e témában legjelentősebb alkotásom egy kereszthímzéses, ötcentis tulipán... Mégis pontosan érzem, mennyi munka van ezekben a kisebb-nagyobb méretű textíliákban.

A kiállítás Boda Éva, Illyés Endréné, és a fentebb már említett Pletser Tamás kézműves alkotásaiból válogatott. Csodálatos darabok egytől egyig - személyes kedvencem a kiállítás közepén egy csipke-pillangó, nézzék meg, érdemes... A tárlaton a főkötőktől kezdve a szentképtartókig, ruhaszegélyekig, továbbá nyakkendők, terítők, szendvicstálca-betétek, csipkelegyezők, kötények, és még számos fantasztikus dolog látható.

Furcsát mondok: ezúttal az érdeklődőkön kívül látogassanak el a múzeumba a nem érdeklődők is, mert hamar megváltozhat a véleményük a kiállított darabokat látva. Mellékzönge, de azért említésre érdemes: a csipkéken kívül régi/új felfedezés, hogy egy séta a múzeum állandó kiállításán a messzi és régi időkbe képes visszarepíteni egy szempillantás alatt... Ha rászánnak egy-két órát, mindkettőre jut idő bőven.

A kiállítást szeptember 17-ig, hétfő és szombat kivételével hétköznap 10-től 17 óráig, vasárnap 14-től 18 óráig látogathatják. Mindenkit várnak a csipkék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!