Külföld

2013.12.18. 12:09

Tóásó-ügy: január 6-ra halasztották a per folytatását

Január 6-ig felfüggesztették a Tóásó Előd és 38 társa ellen folyó, úgynevezett terrorista per tárgyalását Bolíviában - jelentette az El Día című bolíviai napilap szerdán a honlapján.

Sixto Fernández, az ügyben eljáró Santa Cruz-i törvényszék elnöke a döntést azzal indokolta, hogy a keddi tárgyalási napon egészségügyi problémákra hivatkozva nem jelent meg három vádlott, így elnapolták a pert. Juan Carlos Guedes, Alcides Mendoza és az Öregnek (El Viejo) is nevezett Ignacio Villa Vargas már korábban is jelezte, hogy nem érzi jól magát; jelenleg mindhármukat kórházban kezelik. Guedes hétfőn epekőműtéten esett át, Mendozát a napokban pedig hasi sérv miatt operálták.

Közben a keddi meghallgatáson részt vevő vádlottak közül a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic, a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és Gelafio Santiesteban azt kifogásolta, hogy fogva tartásuk helyszínén, La Pazban mindössze 10 perccel az indulás előtt közölték velük, hogy Santa Cruzba, az illetékes bíróságra viszik őket, így szinte semmi idejük nem volt összecsomagolni.

"Megsértik a jogainkat (...) , nem vagyunk mi állatok. Ha nem hallgatnak meg minket, más szervezetekhez fordulunk" - hangoztatta Tadic. Tóásó Előd közölte: a magyar konzul a meghallgatás előtti napon tett látogatást nála, és támogatásáról biztosította őt.

A hivatalos verzió szerint az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz Las Américas nevű szállodájában 2009. április 16-án bolíviai kommandósok rajtaütöttek az Evo Morales elnök ellen összeesküvést szövők egy csoportján, lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, Mario Tadicot, valamint Tóásó Elődöt pedig letartóztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!