Külföld

2011.09.26. 14:33

Szíriai hivatalos honlapokat törtek fel internetes aktivisták

Hét nagyobb szíriai város és több kormányhivatal honlapját törték fel internetes aktivisták, miközben a biztonsági erők folytatják a tüntetők elleni kegyetlen fellépést - adta hírül az al-Dzsazíra hírtévé hétfőn internetes honlapján.

MTI

A weboldalakra megtámadott ellenzékiekről készült videókat és különféle kormányellenes üzeneteket töltöttek fel. A közlekedési minisztérium honlapjára például Bassár el-Aszad szíriai elnök karikatúrája és a következő felirat került fel: "Ne engedjétek, hogy Aszad az interneten keresztül megfigyeljen titeket!". Emellett a szíriai elektronikus hadsereg (internetes hírszerzés) elleni ötletekkel is ellátták a feltört oldalakra látogatókat. Homsz, Aleppó, Latakia, Damaszkusz, Tartúsz, Deir Ezzor és Palmüra weboldalai is áldozatul estek a hackereknek, ezekre a kormány véres mészárlásainak áldozatairól adatokat közlő térképeket tettek fel.
   
A hackertámadást az Anonymous és a RevoluSec nevű csoport vállalta magára hétfőn.
   
A RevoluSec egyik tagja az al-Dzsazírának elmondta, hogy eképpen próbálják támogatni a szíriai népet a szabadságért és az elnyomás ellen folyó harcban. A szervezet célja az egészséges párbeszéd népszerűsítése, a nép tájékoztatása, valamint a cenzúra, illetve az emberi jogi visszaélések felfedése.
   
Eközben a The Washington Post című amerikai lap hétfői számában arról tudósított, hogy néhány átálló létrehozta a Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH). Ez az első szervezett fegyveres kihívás Aszad rezsimjével szemben, és ezzel a március közepe óta tartó konfliktus új szakaszba léphet.
   
A homályos csoportosulás egyelőre csak nagy reményeket és nehezen ellenőrizhető állításokat tud felmutatni, de kiválóan használja az internet nyújtotta lehetőségeket. A Facebook közösségi hálón létrehozott profilja szerint az SZSZH 10 ezer taggal büszkélkedhet, és több sikeres támadást tudhat maga mögött, amelyekről rendre be is számol.
   
A dezertőrök vezetője, a légierőt maga mögött hagyó Riad Aszaad tábornok szerint "a fegyveres felkelés elkezdődött". A Törökországban menedékre lelt Aszaad úgy gondolja, hogy a kormányt "csak erőszakkal és vérrel lehet eltávolítani". A tábornok célja, hogy a líbiai forradalom menetrendjét követve kihasítson egy területet Észak-Szíriából, amelyet repüléstilalmi övezetként nemzetközi védelem alá helyezne, a baráti országoktól szerzett fegyverekkel pedig megtámadná Aszad erőit.
   
Bár az átállók száma egyre gyorsabban növekszik, és Homszban szinte mindennapos jelenség lett a mundér lecserélése, az SZSZH egyelőre csak arra képes, hogy a tüntetések környékén biztosítsa a civilek védelmét, illetve támogassa a további elpártolásokat.
   
Robert Ford, az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete úgy látja, hogy a fegyveres csoport egyelőre nem lesz komolyabb hatással a kormányra, mert nem rendelkezik elég taggal.
   
Ugyanakkor Aszaad szerint a felekezeti aránytalanság időzített bombaként ketyeg, amely előbb-utóbb szétveti a szíriai hadsereget. "A katonák 90 százaléka szunnita, és a morál rossz. A dezertálások mindennaposak, a rezsim pedig retteg, mert tudja, hogy belülről döntik romba" - magyarázta a tábornok.
   
Az ENSZ adatai szerint 2700-an haltak meg Szíriában a tiltakozó megmozdulások kezdete, március 15-e óta. Damaszkusz 700-ra teszi a "lázadók és terroristák" áldozatául esett rendőrök és katonák számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!