Külföld

2016.03.05. 16:56

Azerbajdzsán stabil szövetségese Magyarországnak (frissítve)

Az elmúlt időszak változásai miatt át kell alakítani a gazdasági együttműködés struktúráját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak szombaton Bakuban.

Orbán Viktor miniszterelnök szombattól kétnapos hivatalos látogatást tesz Bakuban, a delegáció programjának megkezdése előtt a tárcavezető úgy nyilatkozott: Azerbajdzsán gazdasága a legdinamikusabb a kaukázusi térségben, ugyanakkor az elmúlt időszak világgazdasági és világpolitikai fejleményei igénylik a gazdasági együttműködés struktúrájának átalakítását. 

Az olajárak folyamatos csökkenése, az orosz gazdaság visszaesése és a nemzeti valuta leértékelődése nyomán a magyar gazdaságnak át kell állnia az egyszerű termékexportról az informatikai megoldások által vezérelt szolgáltatásokat is tartalmazó, magas hozzáadott értékű exporttermékek és -szolgáltatások értékesítésére - magyarázta Szijjártó Péter.



Kifejtette: ennek megfelelően öt területen próbálnak eredményeket elérni a két nap alatt. Ma megállapodást írnak alá közös fejlesztési alap létrehozásáról, amelynek keretében magyar elektronikus informatikai megoldásokat kínáló vállalatok sikeresek lehetnek az azeri piacon - közölte.

Az infrastruktúra-fejlesztés tekintetében 100 millió forint keretösszegű szerződést már sikerült magyar cégeknek kötniük utak, hidak építésének tervezésére, és ha ez a munka sikeres lesz, a kivitelezési munkálatokban is lehetőségünk lesz részt venni - tette hozzá.
Az agrárpiacot illetően 2,5 millió dollárnyi mezőgazdasági, agráripari fejlesztés már most is zajlik Azerbajdzsánban magyar részvétellel, az elmúlt években kialakult magyar élőállat-export szintjét pedig szeretnénk fenntartani - mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy az energetika területén a Mol és a Socar vállalatok együttműködését próbálják meg kiépíteni. Magyar vízgazdálkodási cégeknek pedig jelenleg 2 millió eurónyi szerződésük van Azerbajdzsánban, most további piacot igyekeznek szerezni nekik - tette hozzá.

Megjegyezte: emellett egyetemek is megállapodásokat írnak alá azeri partnerintézményekkel, hogy azt a 200 fős ösztöndíjkeretet, amelyet Azerbajdzsánnak felajánlott Magyarország, szeptembertől teljes egészében kihasználják.

Szijjártó Péter arról is beszélt: a légi közlekedési együttműködésben óriási előrelépést jelent, hogy néhány hét múlva újra lesz közvetlen légi összeköttetés Budapest és Baku között a személyforgalomban is a Wizzair révén, az egyik legnagyobb cargo légitársaság, a Silk Way pedig folyamatosan üzemelteti járatát a két főváros között.

Olyan politikai megállapodást is kötnek, amelynek nyomán az ősszel az ENSZ-ben a két ország támogatja egymás pályázatát különböző posztokra - mondta végül a tárcavezető.

Azerbajdzsán stabil szövetségese Magyarországnak

A jelenlegi helyzetben nagy szükség van kiszámítható, megbízható partnerekre, és Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Bakuban, a magyar-azeri üzleti fórum megnyitóján.

Az Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos hivatalos azerbajdzsáni látogatása alkalmával tartott üzleti fórumon a tárcavezető kiemelte: 2015 különleges év volt Magyarország, Európa és a világ számára, olyan kihívásokkal szembesültek tavaly, amelyekre nem számítottak, és hogy sikeresek legyenek, miközben megfelelnek a kihívásoknak, kiszámítható partnerekre van szükség.

Szijjártó Péter azt mondta, meg kell változtatni a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját, és öt olyan területet azonosítottak, amelyen szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatokat. Ezek az IT-szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság - fejtette ki.

Mint mondta, a magyar-azeri kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel adott, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki. Úgy vélte, nem lehet figyelmen kívül hagyni a világ változásait, figyelembe kell venni a világgazdaság és a világpolitika fejleményeit, és mindennek ösztönöznie kell a kétoldalú együttműködést, mert így mindkét ország könnyebben nézhet szembe a kihívásokkal.

A tárcavezető megjegyezte: a Wizzair hamarosan induló Budapest-Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését.

Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar-azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép, ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.

A fórumon négy vállalatközi megállapodást írtak alá - közölte. Az egyik a mezőgazdaságot érinti, az egyszerű kereskedelem és export helyett magyar vállalatok beruházásokat hajtanak végre Azerbajdzsánban, leginkább az állattenyésztési technológiák területén. Aláírtak megállapodást az úgynevezett okos város koncepciókról is, ami azt jelenti, hogy városüzemeltetési technológiákat szállítanak Azerbajdzsánba. Emellett két megállapodást írtak alá az IT-területen: az Azerbajdzsán által fontolgatott arányos útdíjrendszer bevezetésében magyar vállalatok vehetnek részt, valamint az informatikai rendszerek biztosítása, a közigazgatás és a kereskedelem elektronikus alapokra történő áthelyezésével kapcsolatban született egyezmény - fejtette ki.

Szijjártó Péter kiemelte: ez a négy megállapodás biztosítja, hogy a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági együttműködés idén magasabb értékeket érhet el mint tavaly, dacára annak, hogy az olajárak alacsony szintje és a helyi valuta leértékelése kifejezetten a külkereskedelmi tevékenység ellen hat Azerbajdzsánban.

A külügyminiszter végül arra is kitért, hogy 44 magyar vállalat 49 üzletembere vesz részt a fórumon, valamint 116 azeri vállalat képviselteti magát az eseményen.

A miniszterelnök szerint nagy lehetőség előtt áll a magyar-azeri együttműködés

Nagy lehetőség előtt áll a magyar-azeri együttműködés, mert a jelenlegi helyzet nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Azerbajdzsánban.

A kormányfő az országban tett kétnapos hivatalos látogatása keretében Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott a Baku melletti elnöki palotában. 

A megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor kiemelte: Magyarország látja az olajárak okozta gazdasági nehézségeket, de elismeréssel figyeli, ahogyan Azerbajdzsán reagál az új helyzetre. Nem lehet úgy folytatni a gazdaságpolitikát, ahogy korábban tették, mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és ebben Magyarország jó partner lehet, kihasználhatják a tudását az együttműködésben egyebek mellett a mezőgazdaság, az IT és az energetika területén - érvelt.

Ilham Aliyev kiemelte: Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, kapcsolataik stratégiai jellegűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!