Külföld

2013.07.29. 09:56

Magyar baptisták is voltak a phenjani ünnepségeken

Grandiózus ünnepség gigantikus élőképekkel, százezres létszámú felvonulóval - jellemezte a koreai háború lezárása 60. évfordulójának ünnepségeit az MTI-nek Szenczy Sándor lelkész és Lukács Csaba újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője és munkatársa Pekingben, útban hazafelé Észak-Koreából.

MTI

Az ünnepségsorozatra hosszú évekre visszanyúló kapcsolataik révén kaptak meghívót a magyar baptisták, akiknek a delegációjában humanitárius szakemberek és a mozgássérültek oktatásában jártas konduktorok is helyet kaptak.

A magyar csapat díszpáholyból nézhette végig a hatvan éve fegyverszüneti megállapodással véget ért "dicsőséges háború" Kim Ir Szen téri központi ünnepségeit, és jelen volt a Háború Múzeumának avatásán és az esti tűzijátékon is. Felkeresték a mauzóleumot, amely a néhai elnök, Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsong Il nyughelye, továbbá programjuk része volt a demarkációs övezetben Panmindzson és Keszong meglátogatása.

Szenczy Sándor már többször járt Észak-Koreában

Szenczy Sándor fontosnak tartotta kiemelni: mostani útjuk fő célja is az volt, hogy segítsék az észak-koreai fogyatékosok rehabilitációját. Ehhez a másfél évtized során kialakított személyes kapcsolataik adottak, szakmai hátterük biztosított - mondta.
Phenjanban már másodszor jártak abban a gyermekotthonban, amely - megfelelően képzett felügyelők nélkül - egyelőre inkább csak nappali megőrzője alig kéttucatnyi értelmi fogyatékos és mozgássérült gyereknek. A várólistán állítólag körülbelül százan vannak, míg az országban becslések szerint egymillióan szorulnak ilyen segítségre.

A szeretetszolgálat munkatársai a játékok mellett több speciális segédeszközt, úgynevezett Pető-bútort vittek magukkal, és konduktoraiknak lehetőségük volt arra, hogy foglalkozzanak néhány gyerekkel. Volt olyan 3-4 éves kislány, aki már húsz perc után - némi segítséggel - életében először fel tudott állni.

Miután Kim Dzsong Un, a legfelsőbb vezető - elődeivel szemben - lényegében elismerte a probléma létezését, az ország nyolc tartományában egy-egy központ létrehozását tervezik. Ha már a szemléletváltás megvan, a hosszú távú cél a fogyatékkal élők integrációja a társadalomba - jegyezte meg a lelkész, aki megállapodást készít elő, hogy észak-koreai nevelők Magyarországon kaphassanak képzést.

Elmondta még, hogy a magyar baptistáknak nem ez az első ilyen missziójuk, Vietnamban például 11 intézmény létrehozásánál bábáskodtak egy olasz civil szervezettel közösen, európai uniós támogatással. De ott vannak Kambodzsában is, és jártak Srí Lankán, valamint képeztek ki irakiakat és jordániakat is.
"Azt szeretnénk, ha sikerülne egy iskolamodellt, egy olyan központot létrehozni, amely a magyar tapasztalatok alapján építkezne, s referenciaként szolgálna az egész országban" - mondta Szenczy Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!