Külföld

2008.10.25. 15:51

Kína is támogatja a pénzügyi reformot

<b>Kína</b> - Kína szerint is a pénzügyi rendszer mélyreható reformjára, valamint gyors és közös cselekvésre van szükség a válság leküzdéséhez.

nincs nev

Minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy a pénzügyi válság kihatással legyen a reálgazdaság növekedésére - mondta szombaton a kínai kormányfő az Ázsia-Európa Tanácskozás kétnapos csúcstalálkozóján. 

Ven Csia-pao szerint Kína felelősségteljes és pragmatikus hozzáállással fog részt venni a november 15-i washingtoni világértekezleten, amelyen szintén a pénzügyi nehézségekről lesz szó. Azt is jelezte, hogy Peking támogatni fogja Franciaország elképzelését a globális pénzügyi szabályozás megszigorítására - közölte a Hírszerző. 

Az Ázsia-Európa csúcstalálkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy a pénzügyi rendszer mélyreható reformjára, valamint gyors és közös cselekvésre van szükség a válság leküzdéséhez. A pénzpiaci szereplők szigorúbb felügyeletében a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) szánnak fontos szerepet kell. 

A tanácskozáson a résztvevők szót ejtettek többek között az élelmiszerbiztonságról, az éghajlatváltozásról és az ENSZ fejlesztési céljairól is, valamint megegyeztek abban, hogy a fenyegető gazdasági problémák miatt a klímavédelem nem szorulhat háttérbe. 

A pekingi csúcstalálkozón 27 EU-tagállam és 16 ázsiai ország vezetői vettek részt, Magyarországot Göncz Kinga külügyminiszter képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!