Külföld

2010.01.25. 12:14

Fagyriadó! Sok halott a közel mínusz 30 fokban

Tizenegy ember vesztette életét Romániában az elmúlt 24 órában a rendkívüli fagy miatt. Legkevesebb két ember fagyott halálra, eggyel pedig hóvihar végzett péntek óta Bulgáriában - közölték a hatóságok.

MTI

Tizenegyen haltak meg Romániában

A sarkvidéki hideg tizenegy ember halálát okozta az elmúlt huszonnégy órában Romániában, a hatóságok narancssárga fokozatú "fagyriadót" rendeltek el néhány északkeleti és erdélyi megyében.

A Realitatea hírtelevízió hétfői jelentése szerint az áldozatok fagyhalála amiatt következett be, hogy Suceava, Botosani, Iasi és Neamt, valamint Brassó, Hargita és Kovászna megyében a hőmérő higanyszála az éjszaka folyamán mínusz 26 Celsius-fok alá süllyedt. Kovászna városban mínusz 34, a hidegrekordjairól is ismert Csíkszeredában pedig mínusz 32 Celsius fokot mértek hétfőre virradóra. A Kárpátokon túl fekvő Bukarestben hajnalban a fagypont alatti 21 fokra süllyedt a hőmérséklet.


Emberek fagytak halálra Bulgáriában

Szófiában és az északkeleti Sumenban egy-egy hajléktalan szenvedett fagyhalált. Az ugyancsak északkeleti Valcsi dolban pedig egy idős ember merészkedett ki otthonából a hóviharba, ami a halálát okozta. 
Ugyancsak a szokatlanul zord időjárás számlájára írható két beteg halála is. Az őket szállító mentőautók elakadtak a téli időjárás miatt használhatatlanná vált utakon, és ezért a betegeket nem tudták kórházba szállítani - jelentette a Dnevnik című újság.

Hétfő reggel az északi Glavinicában 29 Celsius-fokos hideget mértek. A balkáni ország középső részén mínusz 24 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Bulgáriában az eddigi leghidegebbet - mínusz 38,3 fokot - 1947-ben az ország nyugati részében lévő Tranban mérték.

A Fekete-tenger partján fekvő Várnát továbbra is elzárják a külvilágtól a heves hóviharok. 
Az északkeleti térség városaiban hétfőn szünetel az oktatás. A meteorológiai szolgálat szerint várhatóan ez a hétfő lesz az idei bulgáriai tél leghidegebb napja. Az előrejelzések szerint a hideghullám Bulgáriában a hét végéig még biztosan eltart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!