Külföld

2010.05.21. 12:09

BL: százmillió euró a győztesnek

Budapest - Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi szponzorának kutatása szerint 120 millió eurós hasznot könyvelhet el a szombati Bajnokok Ligája-döntő nyertese, az összecsapás pedig mintegy 351,5 millió euró bevételt hoz az európai gazdaság számára.

MTI

A MasterCard által elvégzett kutatás szerint a finálénak otthont adó város, azaz Madrid 50 millió eurós bevétellel kalkulálhat, s az Internazionale-Bayern München párharc vesztese is 70 millió euró körüli összeget kasszírozhat. A győztes klub városának nyeresége a kimutatás szerint 17,5 millió euróra rúghat.
    
"Várhatóan 41,5 millió euróval nagyobb gazdasági hatása lesz az idei döntőnek, mint a 2009-es római találkozónak, bizonyítva ezzel, hogy a gazdasági nehézségek ellenére a labdarúgás az egész kontinensen töretlenül fejlődik, népszerűsége nő - idézte a cég MTI-hez eljuttatott közleménye Simon Chadwicket, a kutatás irányítóját. - A 2010-es győztes várható bevétele minden eddigi rekordot felülmúl annak ellenére, hogy az elmúlt öt év során először nincs jelen angol vagy spanyol csapat a döntőben."
    
A gazdasági hatás növekedése jelentős mértékben köszönhető annak, hogy az elmúlt években megszokottaktól eltérően ezúttal nem hétköznap, hanem hétvégén rendezik meg a döntőt.
    
Az előre jelzett hasznot a kutatás szerint a körülbelül 120 ezer helyszínre látogató drukker utazási-, és szállásköltségei, valamint a reklámpólókra, ételre és italra elköltött pénz teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!