Külföld

2013.09.25. 19:21

A büntetése letöltésére készülő Berlusconi megváltoztatta állandó lakcímét

Milánóból Rómába helyezte át állandó bejelentett lakcímét Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke kevesebb mint három héttel az adócsalásért rá kiszabott egy év börtönbüntetés életbe lépése előtt. A politikus vélhetően a házi őrizetet választja.

MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Berlusconi több mint  harminc éven át a Milánó közeli Arcoréban birtokolt villájába volt bejelentve. Lakcímét most a római rezidenciájaként ismert Palazzo Grazioli palotába helyezte át, az olasz főváros központjába. A lakhelyváltoztatást a római önkormányzat illetékes hivatala hozta nyilvánosságra.

Elemzők szerint Berlusconi nem véletlenül tette át Rómába a bejelentett lakóhelyét. A semmítőszék augusztus elsején hozott ítélete értelmében a politikusnak október 15-ig kell kérelmezni, hogy a rá kiszabott egy év letöltendő börtönbüntetést közhasznú munkavégzésre cserélhesse. Kérelem hiányában, a vasárnap 77. évét betöltő Berlusconira házi őrizet vár. A római lakcím választása arra utalna, hogy Berlusconi az utóbbi büntetést készül választani.  

Berlusconi szerdán számolt be terveiről a PdL vezetőségi tagjainak. Ezt követően a párt politikusai arról nyilatkoztak, hogy a PdL miniszterei a kormányból, a PdL szenátorai és képviselői a parlamentből való együttes lemondást mérlegelik. 

Ami a volt négyszeres olasz kormányfő mentelmi jogának visszavonását illeti, erről az olasz szenátus illetékes bizottsága október 4-én folytatja a vitát. Berlusconi szenátori mandátumáról a felsőház egészének is szavaznia  kell majd, tehát büntetése hatályba lépésekor Berlusconi még nem lesz megfosztva immunitásától. Ez azt jelenti, hogy a házi őrizet enyhébb feltételekkel kezdődhet, többek között Berlusconit a rendőrség nem kíséri be a legközelebbi rendőrőrsre és nem vesznek tőle ujjlenyomatot sem. Jó magaviselet esetén a büntetés tíz és fél hónapra csökkenhet. 

Berlusconi augusztus elsején és szeptember 18-án videóra vett üzenetben hangsúlyozta ártatlanságát, s bejelentette, hogy nem távozik a politikából és újraindította a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!