Külföld

2015.02.16. 15:41

Iszlám Állam - Matteo Renzi: ez nem a katonai beavatkozás ideje Líbiában

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nem szállta meg Líbiát, a nemzetközi közösségnek minden eszköze megvan a líbiai helyzet rendezésére - hangoztatta Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy hétfői interjúban, hangsúlyozva, hogy szerinte ez nem a katonai beavatkozás ideje.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Matteo Renzi úgy fogalmazott, Líbiában három éve "ellenőrzésen kívüli" a helyzet. Jelenleg sem az IÁ dzsihadistái szállták meg az észak-afrikai országot, hanem a Líbiában már eddig is jelen levő különböző fegyveres csapatok ismétlik az IÁ jelszavait - mondta az olasz kormányfő, aki szerint a nemzetközi közösségnek minden eszköz a rendelkezésére áll a helyzet rendezésére. "Ez nem a katonai beavatkozás ideje, meg kell várni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a döntését" - hangoztatta Matteo Renzi.

Matteo Renzi hétfőn telefonon egyeztetett Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, miután egyiptomi harci gépek támadást indítottak Líbiában az Iszlám Állam ellen megtorlásul azért, mert a szervezet meggyilkolta 21 egyiptomi túszát. 

Korábban Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter még azt hangoztatta, hogy Olaszország kész egy nemzetközi koalíció vezetésére Líbiában. Róma vasárnap ideiglenesen felfüggesztette a líbiai Tripoliban levő nagykövetsége tevékenységét, és mintegy száz Líbiában dolgozó olaszt hajóval menekített ki az országból.

Ferenc pápa hétfőn elítélte, hogy az IÁ líbiai szárnya lefejezett 21 egyiptomi koptot. Giovanni Martinelli püspök, Tripoli apostoli helynöke a Vatikáni Rádiónak úgy nyilatkozott, nem hagyja el Líbiát, máskülönben a keresztények teljesen egyedül maradnak. Martinelli püspök hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek mindenekelőtt az ország belső egységét kell megteremtenie. Hozzátette, hogy a dzsihadisták a líbiai olajkutakra akarják rátenni kezüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!