Külföld

2014.12.08. 13:34

Halálos ítéletek terrorizmusért a kínai Hszincsiangban

Nyolc embert végrehajtandó, ötöt két évre felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek az északnyugat-kínai Hszincsiangban idén áprilisban és májusban elkövetett terrortámadásokban játszott szerepük miatt - jelentette helyi forrásra hivatkozva a kínai média hétfőn.

Trebitsch Péter

Áprilisban a vasútállomáson végrehajtott robbantás és késes támadás következtében hárman meghaltak, 79-en megsebesültek. Emiatt hárman kapták a legsúlyosabb büntetést. Májusban városi terepjárók hajtottak egy helyi - leginkább han kínaiak által látogatott - piacra, ablakaikból robbanóanyagot dobtak ki. 39 ártatlan civil meghalt, 90 felett volt a sebesültek száma. A rendőrök négy támadóval a helyszínen végeztek.

A nagyrészt muszlim vallású ujgurok lakta autonóm terület székvárosában, Urumcsiban elkövetett merényletekben részt vevők közül négyen különböző időtartamú börtönbüntetést kaptak. A kínai központi televízióban közölt interjúkban a tettesek sajnálatukat fejezték ki, s azt mondták, megtévesztették őket.

Hszincsiangban az elmúlt hónapokban fokozták az ellenőrzéseket, a rendőrségi rajtaütéseket, és felgyorsították a bírósági munkát, a feljelentőknek ígért jutalommal igyekeznek kivonni a forgalomból mindazokat, akik gyanúsíthatók terrorcselekmények szervezésével, vagy szélsőséges vallási tanokat hirdetnek.

A térségben nem ritkák a helyi kormányzatok, a rendőrség vagy civilek, han kínaiak elleni támadások, amelyeket hivatalosan terrormerényleteknek minősítenek. Emigráns szervezetek az ujgurok elnyomásával és hátrányos megkülönböztetésével vádolják a hatóságokat. Peking szerint viszont a terület elszakadását hirdető határon túli erők a vallási szélsőséges csoportok támogatásával, az etnikai feszültség keltésével, erőszakos cselekményekre buzdításukkal a társadalmi stabilitás megbontására törekszenek.

A 22 milliós Hszincsiangban tíz különböző nemzeti kisebbség él, többségük muszlim vallású, létszámuk megközelíti a 14 milliót. Közülük a legnagyobb az őslakos ujgur közösség. A régió Kína területének körülbelül hatodát teszi ki, 1,66 millió négyzetkilométer; nyolc országot, köztük Pakisztánt és Afganisztánt érintve 5600 kilométeres országhatár szegélyezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!