Külföld

2014.03.05. 17:00

Nem tudni, mi lesz Ukrajnában

Visk - Múlt szombaton azt vettük észre, az emberek félelmükben nagyobb tételben vásárolnak lisztet, cukrot és élelmet. Én magam is készleteztem - mondta a Naplónak Ötvös Ida, a Viski Falusi Turizmus Szövetség elnöke, akitől a kárpátaljai helyzetről érdeklődtünk.

Kovács Erika

- Mi itt a Felső-Tisza vidéken a tévéből tájékozódunk, nem igazán megnyugtató, amit látunk - közölte a nyugdíjas középiskolai tanárnő. Itt, Kárpátalján végül is csend és nyugalom van. Hallottunk különböző pánikkeltő híreket, de ezek szerencsére nem voltak valósak. A határon lehet nyugodtan utazgatni. Nem viszik a fiatal katonaköteles ifjakat sehová. Nagyon reménykedünk, hogy az illetékesek előveszik a józan eszüket és békés úton mindent megoldanak. Mert ha egy puska eldördül, akkor viszont nagy baj is lehet vélekedett a tanárnő, aki a Viski Falusi Turizmus Szövetség elnöke. Hozzáfűzte, hogy Kárpátalján nem bántanak senkit, tehát ne féljenek a turisták odalátogatni. Egyébként mindent meg is tesznek azért, hogy jól érezzék magukat.

A jelenlegi helyzetről elmondta: a határ mellől Tiszabecsre érkezett vagy 100 fiatal, de valószínűleg csak feltűnést akartak kelteni. Az itteni vezetőség állandóan azt mondja, hogy Kárpátalján nincs általános moz-gósítás. Mindazoknak, akik korábban sorkatonai vagy szerződéses szolgálatot teljesítettek, most pontosítják az adatait, ha véletlenül szükség lesz rá, legyenek meg a pontos adatok, hogy azonnal elérjék őket.

- Nálunk mindenütt félnek ugyan az emberek, de mindenki bemegy a munkahelyére és dolgozik. Az iskolában is folyik az oktatás. Természetesen vannak Ungváron szélsőséges fiatalok, akik szeretnek feltűnni és rendet megzavarni. A múlt szombaton azt vettük észre, hogy az emberek a hírek hallatára elkezdtek nagyobb tételben tartós élelmiszert: lisztet, cukrot konzerveket tartalékolni. Én magam is készleteztem avat be mindennapjaikba Ida. Itt most még nem lehet tudni, mi lesz. Attól félünk, adott esetben előfordulhat, hogy nem lesz nyugdíjunk, se fizetésünk. Viszont akkor nagyon nagy baj lesz, mert az embereknek nincs tartalékuk.

A legkisebb incidens esetén is azonnal hallatni fogjuk a hangunkat jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter szombaton. Kárpátalján Tóth Mihály beregszászi magyar főkonzul és a főiskola elnöke, Orosz Ildikó társaságában látható (Fotó: MTI Koszticsák Szilárd)

Megtudtuk tőle azt is, hogy Viskből nincs elköltözés, nem menekül a lakosság. Azzal nem oldunk meg semmit, ha bezárjuk a lakást és elmegyünk. Viszont hogyha hadba lép az ország, akkor úgy tudjuk, lezárják a határokat. De erre még gondolni sem akarunk. Még ez idáig senkit nem soroztak be, ha szükség lesz rá, akkor 18 és 40 év közötti, ukrán állampolgárságú férfiakat hívnak be katonai szolgálatra. - Most hallottam az itteni tévében, hogy 600 önkéntes jelentkezett megvédeni a hazát az Ungvári Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon - beszélt naponta újabb izgalmakat hozó életükről Ötvös Ida.

A Kárpáti Igaz Szó azt írja, hogy a Kárpátalja Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság ungvári épülete előtt nyugalom honol. Nincs jele rendkívüli helyzetnek, csupán kóbor kutyák marakodnak, mintha a területüket védenék. A vaskapun túl, az épület falain belül viszont már tapintható a feszültség. Odabent ég a riadókészültségre figyelmeztető lámpa, az előtérben található őrszobában folyamatosan csörög a telefon. Mint egy megbolydult méhkas, az ott dolgozók terepszínű katonai ruhában, súlyos paksamétákkal a hónuk alatt lótnak-futnak. Láthatóan sietnek írja a kárpátaljai újság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!