Külföld

2014.03.09. 14:26

Az ukrán határőrség 3500 orosz állampolgárt fordított vissza a határról

Az ukrán határőrök három és félezer orosz állampolgártól tagadták meg eddig a belépést Ukrajnába, nem kívánatosnak minősítetve tartózkodásukat az ország területén - közölte vasárnap Kijevben Pavlo Sisolin vezérezredes, az Ukrán Állami Határőrszolgálat vezetőjének első helyettese.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:


A tábornok az ukrán kormány ülésén elhangzott helyzetismertetésében kiemelte, hogy napi átlagban legalább 500 orosz állampolgárt fordítanak vissza az orosz-ukrán határról. Elmondta, az ukrán határátkelőhelyekről eddig eltanácsolt 3500 orosz között 16 újságíró volt, akiknek az ország területén való tartózkodását nem tartották megengedhetőnek az ukrán hatóságok - adták hírül ukrán hírportálok.

Sisolin azt is közölte, hogy Oroszország durván megsérti az orosz Fekete-tengeri Flotta ukrán területen való tartózkodását szabályozó ukrán-orosz szerződést és a közös határ védelmével kapcsolatos kétoldalú megállapodásokat. 

A hétvégén a lembergi (lvivi) nemzetközi repülőtérről egy orosz újságírót és egy parlamenti képviselőt fordítottak vissza az ukrán határőrök, mert felmerült a gyanú, hogy a Munkácsra tartó orosz állampolgárok Ukrajnát lejárató információkat készülnek gyűjteni Kárpátalján.

 

Az ukrán vasút felfüggesztette a Krímbe szóló vonatjegyek elővételi árusítását

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Meghatározatlan időre beszüntette a Krím félszigetre szóló vonatjegyek elővételi árusítását vasárnap az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica), de az érvényes jeggyel rendelkező utasokat eljuttatja úti céljukba.

Az Ukrzaliznica sajtószolgálatának közlése szerint a Krím területére szóló vonatjegyek elővételben történő eladását a vasút „technikai okok” miatt szünetelteti. A krími célállomású vonatok menetrend szerint indulnak, és az érvényes jeggyel rendelkező utasokat elszállítják úti céljukba – áll a közleményben, amely szerint a vonatjegyek elővételi árusításának felújításáról a vasút előre értesíti az utazóközönséget. 

Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes vasárnap bejelentette, hogy a Krím és Oroszország közötti vasúti összeköttetés Ukrajna megkerülésével, az oroszországi Krasznodari területen át is megszervezhető. Mint mondta, arra készülnek, hogy a vonatszerelvényeket kompokkal Kubany-vidékre szállítják. Hozzátette, számítanak arra, hogy felgyorsul a Krímet a Kubany-vidékkel összekötő, a Kercsi-szoroson átívelő híd építése, és a krími lakosok kényelmesen utazhatnak Oroszországba.

Tyemirgalijev azt is közölte, hogy Kijev lekapcsolta az ukrán államkincstár krími részlegének számítógépes rendszerét, és zárolta az autonóm köztársaság számláit.

 

Motorosok tüntettek Ukrajna területi egysége mellett Ungváron

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Kárpátaljai motorosok tüntettek vasárnap Ungváron Ukrajna területi egységének és békéjének megőrzése mellett, és tiltakoztak krími társaik szakadárokat támogató megnyilvánulásai ellen.

Kárpátaljai motorosok tüntetnek Ukrajna területi egységének és békéjének megőrzése mellett a városközpontban lévő Petőfi téren Ungváron 2014. március 9-én. (MTI Fotó: Nemes János)

A Kárpátalja különböző részeiből érkezett motorosok a városközpontban lévő Petőfi téren gyülekeztek, majd ukrán nemzeti színű zászlókkal fellobogózott járműveikkel végigvonultak Ungvár főbb útjain. Az akció zárásaként a mintegy félszáz motoros az ungvári temetőben megkoszorúzta a balesetben meghalt társak sírjait. 

Olekszandr Szuhan, az ungvári motoros szövetség elnöke a sajtónak elmondta, hogy a felvonulással a kárpátaljai motorosok Ukrajna területi integritása, az ország keleti és nyugati része közötti béke megőrzése melletti kiállásukat demonstrálták. Azt is közölte, hogy szerinte a motorosoknak tartózkodniuk kellene a politizálástól, ezért felvonulásukkal egyúttal tiltakoztak a Kelet-Ukrajnában is sok taggal rendelkező, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatokat ápoló Éjszakai Farkasok oroszországi motoros klubnak az ukrajnai szeparatistákat támogató krími tevékenysége ellen.

Kárpátaljai motorosok tüntetnek Ukrajna területi egységének és békéjének megőrzése mellett a városközpontban lévő Petőfi téren Ungváron 2014. március 9-én. (MTI Fotó: Nemes János)


Az orosz klub Krím Ukrajnától való elszakadását támogató tagjai február végén védelmük alá vették a szevasztopoli kormányzati épületet az Európa-párti tüntetőkkel szemben, és Viktor Janukovics volt ukrán elnök melletti motoros felvonulásokat szerveztek kelet-ukrajnai városokban.

 

EU-biztos: Moszkva nem zárja el a gázcsapot

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint Oroszország nem állítja le és nem is csökkenti a földgázszállítást az Európai Unióba az ukrajnai válság miatt.

Günther Oettinger a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Gazprom orosz energiacég a szállítások folytatásában érdekelt, mert különben nem térülnek meg a beruházásai, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tudja, hogy az országnak szüksége van a földgáz-értékesítésből származó bevételre. 

Az orosz állam a kilencvenes évek végén fizetésképtelenné vált, ami "nem volt annyira régen", hogy a moszkvai vezetés elfelejthetné - mondta az uniós biztos a Wirtschaftswoche hét végén megjelent számában közölt interjúban. 

A szállítások esetleges leállítása az EU egészét tekintve "a fogyasztás 14 százalékát érintené" - tette hozzá az uniós biztos, kiemelve, hogy jobb a helyzet, mint 2009-ben, amikor a Gazprom és Ukrajna vitája miatt ellátási válság alakult ki. A tél enyhe volt, ezért eleve több tartalék van a tárolókban, mint egy évvel korábban, az öt évvel ezelőtti válság hatására pedig végrehajtottak egy sor reformot, így egyebek között valamennyi tagországnak kötelező legkevesebb 30 napi fogyasztást fedező stratégiai tartalékot képezni - fejtette ki.
Ugyanakkor az esetleges gazdasági szankciók miatt az ukrajnai válság komoly veszély, hiszen Moszkva ellenintézkedésekkel válaszolhat a nyugati szankciókra, ami az orosz és az uniós gazdaság szoros kapcsolata miatt hátráltathatja a kilábalást válságból - mondta Günther Oettinger.

 

Hague: Putyin állításával ellentétben orosz katonák vannak a Krímben

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Vlagyimir Putyin orosz elnök állításával ellentétben orosz reguláris erők tevékenykednek a Krímben - mondta vasárnap a brit külügyminiszter.

William Hague a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra  a riporteri kérdésre, hogy Putyin "hazudik-e", amikor azt mondja, hogy az orosz hadsereg nincs jelen a Krímben - kijelentette: "egyértelműen orosz katonák" vannak a térségben. "Orosz (katonai) felszereléssel ellátott embereket látunk, akiken nincs feltétlenül (azonosító) jelzés, de minden bizonyíték arra vall, hogy orosz katonákról van szó" - mondta. Hozzátette: nincs kézenfekvő magyarázat arra, hogy egyébként honnan érkezhettek volna. 

A brit külügyminiszter kizárta a külső katonai válaszlépés lehetőségét. Hozzátette ugyanakkor: helytelen lenne azt gondolni, hogy "Oroszország bármilyen értelemben győzött volna", és "idővel ki fog derülni, hogy Moszkva súlyosan elszámította magát" a krími katonai akcióval.

Hague kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszországot kizárhatják-e a legnagyobb ipari gazdaságok alkotta G8-csoportból. Kijelentette: a csoport hét nyugati tagja, vagyis a G7-országok "minden további nélkül" tarthatnak találkozókat egymás között is. Felidézte, hogy a júniusra tervezett oroszországi G8-csúcs előkészületi tárgyalásait már felfüggesztették. Hague szerint ha az ukrajnai válságban nem történik diplomáciai előrelépés, akkor "egyértelműen a lehetőségek között van" a csúcstalálkozó végleges lemondása is.

A brit külügyminiszter szerint az ukrajnai válság miatt Oroszország súlyos "diplomáciai és egyéb" árat fizethet, és Moszkvának ezt komolyan kell vennie.

Arra a kérdésre, hogy az ellenlépések közé tartozhat-e az orosz gázszállítási szerződések felmondása, illetve egy ilyen lépés nem okozna-e Nyugat-Európában is komoly fennakadásokat, William Hague azt mondta, hogy ez országról országra változó. Nagy-Britannia például földgázszükségletének hozzávetőleg egy százalékát vásárolja Oroszországtól, más országok azonban földgázigényük harmadát vagy még nagyobb hányadát szerzik be orosz forrásból, ezért jelenleg nem mondható ki, hogy "boldogulunk az orosz gáz nélkül is".

Hague szerint ugyanakkor Moszkvának fel kell készülnie arra, hogy a beszerzési források bővítésére irányuló európai erőfeszítések nyomán "ez a helyzet változni fog".

 

Az ukrán védelmi minisztérium cáfolja, hogy rakétákat loptak el Lembergben

Varga Béla, az MTI tudósítója jelent:

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap cáfolta a hírt, amely szerint rakétákat, lőszereket és robbanóanyagot loptak volna el a Lembergben (Lviv) állomásozó légi szállítású ezred raktáraiból.

A minisztérium közleményben szögezte le: nem felel meg a valóságnak az a közösségi oldalak és egyes médiumok által terjesztett hír, hogy a lembergi 80. számú légi szállítású ezred raktáraiból nagy mennyiségű lőszert, robbanóanyagot és rakétákat loptak el. A védelmi tárca szerint a lopásról szóló híresztelés nem más, mint szemenszedett hazugság – adták hírül ukrán hírportálok.

Valentin Radik alezredes, a 80. számú légi mozgatású ezred helyettes parancsnoka a sajtónak elmondta: „az egység egész fegyverzete és lőszerei a helyükön vannak, megbízható őrizet alatt.” 

A védelmi minisztérium arra kérte az újságírókat és a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartózkodjanak álhírek közreadásától, mert azokkal pánikot kelthetnek a lakosság körében. A tárca szerint sajtóközpontja éjjel-nappal az újságírók rendelkezésére áll, és minden szükséges tájékoztatást megad a hozzá fordulóknak.

 

Orosz katonák elfoglaltak egy ukrán határőrposztot

Orosz katonák elfoglaltak vasárnap reggel egy ukrán határőrposztot a Krímben, és egymás után építik ki az őrhelyeket a Perekopi-földszorosban - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

E forrás szerint egy oroszországi katonából álló harminc fős csoport helyi idő szerint reggel hat órakor kerítette hatalmába az őrhelyet Csernomorszkoje faluban. 

Ugyanez a hírügynökség arról is hírt adott, hogy a Krím félszigetet a szárazfölddel összekötő Perekopi-földszorosban az orosz katonák egymás után alakítják ki a határőrhelyeket. 

Az interfax.ru hírportál vasárnap jelentette: a krími hatóságok a Krímet és Oroszországok közvetlenül összekötő vasútvonalakat akarják kiépíteni oly módon, hogy a sínek a Krím félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoroson keresztül haladjanak, így azok a jövőben elkerülnék az ukrán területet.

 

Nemrég kinevezett rendőrparancsnokokat váltott le az ukrán belügyminiszter

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Három ukrajnai megye, közte Kárpátalja, valamint a Krím Autonóm Köztársaság és egy nagyváros napokban kinevezett rendőrparancsnokát váltotta le Arszen Avakov belügyminiszter, aki a személyi kinevezésekkel kapcsolatos további hibák elkerülése érdekében átvilágító bizottságot hozott létre hivatalában.

A Facebook-oldalán vasárnap megjelent bejegyzésében Avakov kifejtette, a rendőri vezetők leváltásáról a társadalomtól érkezett jelzések, a belső elhárítás által lefolytatott vizsgálatok és a helyhatalmi szervekkel folytatott konzultációk, valamint az érintettektől érkezett felmondás figyelembevételével döntött. Így távozik tisztségéből Cserkaszi, Rivne, Kárpátalja, Krím és Odessza rendőrparancsnoka – adták hírül ukrán hírportálok. 

A belügyi tárca vezetője nem nevezte meg azokat a tisztségviselőket, akik a leváltott főrendőrök kinevezését javasolták, mert szerinte ezért neki kell viselnie a felelősséget. Megjegyezte, a magas politikai tisztségeket betöltő lobbisták mindegyike hibázott a most leváltott személyek kinevezése esetében, ahogy ő maga is. Leszögezte, hogy ezzel pontot kell tenni az ügy végére, de le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és körültekintőbben kell eljárni a politikai kinevezések kapcsán.

Avakov bejelentette: szombaton speciális bizottságot hoztak létre a belügyminisztériumban, amely szerinte érzelem- és politikamentesen vizsgálja majd a kinevezéseket és személyzeti ügyeket. Úgy vélte, hibák voltak és lesznek, de fontos, hogy legyen egy olyan mechanizmus, amellyel a tévedések gyorsan kijavíthatók.

Kárpátalja politikai életének középpontjában a héten az új megyei rendőrfőnök személye állt. A huszti illetőségű Vaszil Turdaj ezredes kinevezése heves indulatokat váltott ki elsősorban Huszton, majd ennek nyomán az ungvári tüntetésekben részt vevő Jobboldali Szektor részéről, amelynek tagjai arra kényszerítették a főrendőrt az utcán, hogy írja meg felmondását.     A felháborodást az okozta Turdaj kapcsán, hogy huszti járási rendőrparancsnokként nem vétetett őrizetbe, majd szökni hagyott egy helyi gazdasági vezetőt, aki részegen közlekedési balesetet okozott, amelyben egy anya és egyik kisgyereke meghalt, a másik életveszélyesen megsérült.

 

Ukrán válság - Katonai teherautókból álló konvoj érkezett Szimferopolba, Hodorkovszkij Kijevben van 


Nyolcvannál több katonai teherautóból álló, feltehetően orosz katonai konvoj érkezett Szimferopolba - jelentette vasárnapra virradóra az ukrán média, amely szerint a teherautók katonákat szállítottak.

A TSzN hírtelevízió felvételt közölt a gépkocsioszlopról. A híradás szerint a teherautókon nem voltak ugyan rendszámtáblát, de a konvoj oroszországi illetékességét elárulta az, hogy az orosz katonai közlekedésrendészet személygépkocsija kísérte, és annak volt rendszámtáblája.

Az UNIAN hírügynökség arról adott hírt hajnalban, hogy Kijevbe érkezett Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenlábasának tartottak, és aki több évet töltött börtönben adócsalás miatt, majd néhány héttel a szocsi téli olimpia előtt szabadult elnöki kegyelemmel. 

Hodorkovszkij a Twitter közösségi portálón közzétett üzenetében tájékoztatott arról, hogy Kijevbe érkezett. "Figyelem. Kijevben vagyok. Megérkeztem" - írta egyik mikroblogján Hodorkovszkij.

Közben arról is beszámolt az ukrán média, hogy Mevlüt Csavusoglu, uniós csatlakozásért felelős török miniszter felszólította Oroszországot: ne veszítse el józan eszét, és ismerje el Ukrajna területi épségét. A miniszter szavai szerint megengedhetetlen az orosz beavatkozást Ukrajna területén, és sérti a nemzetközi jogot. Csavusoglu felszólította az ENSZ-t és az Európa Tanácsot, hogy "gyorsítsák fel a diplomáciai támadásokat Oroszország ellen". A török külügyminisztérium pedig úgy foglalt állást, hogy a függetlenségi népszavazás kiírása a Krími félszigeten veszélyes és téves.

 

Klicsko pártja a határzár és légtérzár elrendelését követeli Krímben

Vitalij Klicsko pártja azt követeli az ukrán hatóságoktól, hogy zárják le Ukrajna krími határait, rendeljenek el légtérzárlatot a félsziget felett, illetve állítsák le a kompközlekedést a Kercsi-szorosban.

Az Ütés (Udar) párt közleménye szerint jelenleg az ukrán államiság és az ország területi épsége forog kockán.
"Haladéktalanul mindent meg kell tennünk, hogy szembeszálljunk az orosz agresszióval, illetve megvédjük Ukrajna szuverenitását és területi épségét" - idézte az UNIAN hírügynökség szombat este a párt közleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!