Külföld

2013.10.01. 19:07

Mol-INA-ügy - Hina: Interpol-körözést és európai elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt ellen

Belgrád, Zágráb - A horvát rendőrség igazgatóságának tájékoztatása szerint felkerült az Interpol vörös körözési listájára a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen európai elfogatóparancsot is kiadtak - jelentette kedden Hina horvát hírügynökség.

MTI

A horvát rendőrség a hivatalos kérvényt a nap folyamán küldte tovább az Interpolnak, miután hétfőn megkapták az erre vonatkozó bírósági kérelmet.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A keddi lépésről a horvát rendőrség azt közölte, hogy ez a szokásos eljárás része, s nem tőlük függ, hogy mikor jelennek meg Hernádi Zsolt adatai és fényképe az Interpol vörös listáján az interneten. Emellett európai elfogatóparancsot is kiadtak a Mol elnök-vezérigazgatója ellen - közölték.

Az Interpol nem kívánta kommentálni az MTI megkeresésére a hírt. A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján kedden kora este Hernádi nem szerepelt a vörös körözési listán. Az Interpol illetékese ennek kapcsán annyit mondott az MTI párizsi tudósítójának, hogy ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, egy másik ok lehet, hogy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik pedig az, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A zágrábi megyei bíróság pénteken előzetes letartóztatást rendelt el Hernádi Zsolt ellen a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

A bíróság honlapján megjelent közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, amelynek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezt követően a horvát hatóságok kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert - mint közölte - "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt".

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon többek között vesztegetés bűntettének elkövetéséért tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert. Az egyik vádpont szerint a horvát politikus 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól.

A Hernádi Zsolt elleni horvátországi nyomozást tavaly decemberben megszüntették, de Horvátország uniós csatlakozásakor, július 1-jén újraindították, mert az USKOK szerint az EU-csatlakozás "újabb feltételeket teremtett arra, hogy a gyanúsított biztosan jelen legyen a nyomozás folyamán".

Valki László nemzetközi jogász korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a horvát EU-csatlakozási szerződés függeléke tartalmazza ugyan a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményt, ám ez csak akkor lép majd hatályba, ha erről az EU igazságügy-miniszterekből álló tanácsa külön döntést hoz, mégpedig egyhangú szavazással.

Az európai elfogatóparancsot szabályozó uniós kerethatározat alapján egyébként el lehet utasítani a végrehajtást, ha az érintett állam hatóságai már nyomoztak az ügyben és megszüntették az eljárást.

Nem érkezett európai elfogatóparancs a magyar rendőrséghez

Nem érkezett Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében európai elfogatóparancs hivatalosan a magyar rendőrséghez - közölte az ORFK az MTI érdeklődésére kedden este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!