Külföld

2013.10.22. 13:50

Észak-Atlanti Tanács - Zárt ajtók mögött tanácskoznak a védelmi miniszterek

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megnyitó beszédét követően zárt ajtók mögött kezdetét vette kedd délután a NATO védelmi minisztereinek tanácskozása.

MTI

A főtitkár bevezetőjében arról beszélt, hogy ez a tanácskozás fontos lépcső a jövőre esedékes, Nagy-Britanniában megrendezendő NATO-csúcstalálkozó előkészítésében, valamint alkalmat ad a 2014 utáni afganisztáni feladatok áttekintésére is. A főtitkár arra is kitért, hogy ebben, a képességek fenntartásában, az úgynevezett kapcsolt erők koncepciója is nagy szerepet játszhat. Ez azt szolgálná, hogy a tagállamok az afganisztáni több mint egy évtizedes közös munka után is képesek legyenek magas szinten fenntartani együttműködési képességüket.

Ezt követően francia nyelvre váltva Rasmussen a költséghatékonyság növeléséről beszélt.

"Az év végén életbe lépő új parancsnoki struktúra új fejezetet nyit majd a szervezet történetében" - húzta alá a dán politikus, aki szerint a NATO állománya jövőre harmadával csökken, s kisebb lesz a szervezet nemzetközi jelenléte is, ami megtakarításhoz vezet. Ezáltal jelentős csökkenés következik be a katonai kiadásokban, de az észak-atlanti szövetség csapatai egyúttal rugalmasabban, könnyebben bevethetőek lesznek - magyarázta a NATO-főtitkár, aki arról is beszámolt, hogy a szervezet brüsszeli központjában is folyamatban vannak költség- és létszámcsökkentő intézkedések annak érdekében, hogy a NATO hatékonyabbá tudja tenni működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!