Külföld

2013.09.02. 13:50

Cseh választások - Folyik a felkészülés, indul a kampány

Bár az előre hozott csehországi parlamenti választásokig - október 25-26. - még majdnem két hónap van hátra, a cseh városok utcáin és a közutak mentén már megjelentek az első választási óriásplakátok és fokozatosan beindul a kampány is.

MTI

Az első plakátokat az Andrej Babis cseh multimilliomos alakította Ano (Igen) nevű mozgalom helyezte ki országszerte. Babis, aki a közelmúltban megvette a befolyásos Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című napilapokat is, nem titkolja, hogy mozgalma révén erőteljesebben bele kíván szólni a cseh politikai életbe.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely a felmérések szerint a választás nagy esélyese, szeptember 7-én Ostravában tart kampánynyitót. A rendezvényen Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Leszek Miller volt lengyel kormányfő is megjelenik és beszédet mond. A cseh szociáldemokraták nem titkolják, hogy Ficót példaképnek tekintik, s kampányainak több elemét át kívánják venni.
"Fico azért jön Ostravába, hogy tanácsokat adjon. Tanácsokat adjon, és támogasson" - magyarázta Fico részvételét a párt alelnöke és választási menedzsere, Milan Chovanec.

A pártok legfőbb gondja jelenleg a jelöltek jegyzékének összeállítása és a választási program véglegesítése. Három nagy párt - a CSSD, a TOP 09 és a kommunista (KSCM) - már be is jelentette, hogy választási programjuk elkészült, s rövidesen a jelöltek listája is összeáll. Ezt hivatalosan szeptember közepéig kell leadni a belügyminisztériumnak.

Időközben eldőlt az is, hogy az idén kire szavazhatnak a külföldön voksoló cseh állampolgárok. A sorsolás szerint ezúttal a külföldi cseh diplomáciai képviseleteken szavazó cseh állampolgárok a közép-csehországi régió jelöltjei közül válogathatnak. A szabályok szerint Csehországban mindig sorsolással választanak ki egy régiót, amelynek jelöltjeire a külföldön szavazók voksolhatnak. A legutóbbi két parlamenti választás alkalmával Dél-Csehországot sorsolták ki.

Az augusztusi felmérések szerint a legnépszerűbb továbbra is a Cseh Szociáldemokrata Párt, amelyre a megkérdezettek mintegy 30-35 százaléka kíván szavazni. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának támogatottsága 15-18 százalék között mozog, s lényegében hasonló támogatottságnak örvend a jobbközép TOP 09 is. A korábban kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) támogatottsága 10-13 százalék között mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!