Külföld

2013.08.18. 08:33

Az ittas kapitány több ember halálát okozta Oroszországban

Oroszországban az Irtis folyón összeütközött egy uszállyal egy utasszállító hajó szombaton, a balesetnek hat halálos áldozata van az Omszki régió kormányzójának vasárnapi tájékoztatása szerint.

MTI

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Viktor Nazarov arról is beszámolt, hogy a halálos baleset előidézésével gyanúsított Poleszja utasszállító kapitánya megtagadta a vallomást. A ittas férfit őrizetbe vették és bűnügyi eljárást indítottak ellene. A kapitányt a folyami közlekedési szabályok több ember halálát okozó megsértésével gyanúsítják.

Az orosz közlekedési ügyészség tájékoztatása szerint helyi idő szerint szombat délelőtt Omszktól 10 kilométerre délre a Poleszja kapitánya átadta a kormányzást a 19 éves hajógépésznek.

A vízi jármű áttért a menetiránnyal szembeni hajózó sávba és teljes sebességgel ütközött az ott haladó uszállyal. A Poleszja baloldala megsérült, a hajótest kétharmada a víz alá merült. Az 1989-ben épített orosz utasszállító hajó és a folyami uszály ütközésekor a helyszínen négyen vesztették életüket, ketten később a kórházban haltak meg. Nyolc utas állapota továbbra is súlyos. Egy asszonyt Moszkvába kell szállítani, hogy megmentsék az életét. Összesen 53 ember, köztük hét gyermek sérült meg a balesetben. A kirándulóhajón három kazah állampolgár is utazott.

Oroszországban nem ritkák a hajóbalesetek. Tavaly augusztus elsején Szentpéterváron egy sétahajó és egy teherhajó ütközött a Néván. Akkor mindenkit kimentettek, de 2011. július 10-én Kujbisevnél, a Volga folyón 122 ember halt meg a Bulgária sétahajó balesetében. A vízi jármű a viharban oldalára fordult és elsüllyedt.

A szakértői vizsgálat egy sor súlyos hibát tárt fel. Az ügyben megvádoltak, közük a folyami kirándulást szervező utazási iroda vezetője, és a Kazanyi régió folyami hajózási felügyeletének parancsnoka elleni per még tart.


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!