Külföld

2013.04.24. 15:44

Bostoni robbantás - Amerikaiak is kihallgatták a Carnajev szülőket

Küldöttség utazott a moszkvai amerikai nagykövetségről Dagesztánba, hogy kikérdezze a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Carnajev fivérek szüleit - közölte szerdán a moszkvai képviseletre hivatkozva az amerikai sajtó.

MTI

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai követség egyik tisztségviselője az ABC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy az orosz hatóságok együttműködnek a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI). Sajtóértesülések szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) mahacskalai épületében szerdán megtartott, orosz és amerikai nyomozók által levezetett kihallgatáson csak a fivérek anyja, Zubeidat Carnajeva jelent meg. Az apa, Anzor Carnajev rosszullétre hivatkozva távol maradt.

Ruszlan Carni, a vádlott testvérpár Marylandben élő nagybátyja a CNN hírtelevíziónak kijelentette, hogy az idősebbik fivér "agymosás" áldozata lett, amelyet 2009 óta egy muszlim hitre áttért, örmény származású barátja hajtott végre. Az illető, akit az AP hírügynökség szerint a család csak Misa néven ismert, egyebek mellett arra beszélte rá Tamerlan Carnajevet, hogy hagyjon a fel az ökölvívással és a zenetanulással.

Elmirza Kozsugov, a Carnajev fivérek Almatiban élő volt sógora az AP hírügynökségnek elmondta, hogy Misa többször is felkereste a családot cambridge-i otthonában és órákig elbeszélgetett Tamerlannal az iszlámról a konyhában. Misával Tamerlan Carnajev feltehetően a mecsetben ismerkedhetett meg. A férfi vallási nézetei miatt a rokonok szerint az idősebbik fivér szóváltásba keveredett az apjával.     Tamerlan nagybátyjának állítása szerint Misa hatására kezdte el ellenezni az afganisztáni és az iraki háborút. Olyan irodalmat és weboldalakat kezdett el tanulmányozni, amelyek szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szervezte meg, és a világ zsidó uralom alatt áll.

Tamerlan Carnajev a rendőrökkel vívott tűzharc következtében vesztette életét. Öccse, akit jelenleg a sebesülései miatt kórházban ápolnak Bostonban, azt vallotta, hogy a robbantást a bátyja tervelte ki, és hogy ők ketten nem álltak kapcsolatban egyetlen terrorszervezettel sem.

A bostoni maratonon múlt hétfőn elkövetett kettős robbantás következtében hárman életüket vesztették és 264-en megsebesültek. Az elkövetéssel vádolt fivérek három nappal később egy rendőrt megöltek és többet megsebesítettek.     Bostonban, ahol a robbantás helyszínét kedden nyitották meg a forgalom előtt, szerdán búcsúztatják a Carnejevek által meggyilkolt 26 éves rendőrt, Sean Colliert. A temetésen részt vesz Joe Biden alelnök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!