Külföld

2012.05.04. 12:36

Hétfőn szavaz a román parlament az új kormányról

Hétfőn szavaz a román parlament a Victor Ponta megbízott miniszterelnök által javasolt új kormányról, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem döntött arról, hogy támogatja-e az új kabinetet.

MTI

A román parlament házbizottsága pénteken eldöntötte, hogy a miniszterjelölteket hétfőn délelőtt hallgatják meg a szakbizottságokban, a parlament egésze pedig délután szavaz a kabinetről.

A kormányt állító Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői úgy tervezik, hogy az új kabinet már hétfőn este leteszi az esküt, és kedden megtartja első ülését. Mircea Dusa, a parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt reményét fejezte ki, hogy sikerül tartani a szoros határidőkkel megtervezett beiktatási ütemtervet.

A Mediafax emlékeztet, Ponta már korábban reményét fejezte ki, hogy kedden sikerül megtartani az első kormányülést, amelyen elfogadják a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldendő szándéklevelet. A nemzetközi hitelezők ugyanis Romániában tartózkodnak, és a kéthetes felülvizsgálati látogatásnak éppen kedden kellene lezárulnia. A szándéklevél a felek közötti megállapodás részleteit tartalmazná.

Időközben kissé módosult a Ponta által eredetileg bejelentett kormánylista, a parlamenthez benyújtott névsorban már nem szerepel Victor Alistar, akit a kormánystratégiákért és a civil szférával való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségre jelöltek volna. Róla ugyanis kiderült, hogy a vagyonellenőrzésre hivatott országos feddhetetlenségi ügynökség korábban elmarasztalta összeférhetetlenség miatt. Alistar emiatt augusztus közepéig nem tölthet be kormányzati pozíciót. A megbízott kormányfő nem jelölt senkit helyette.

Ponta kormányát várhatóan megszavazza a parlament, hiszen a független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) együttműködési megállapodást kötött már az USL-t alkotó Szociáldemokrata Párttal (PSD) a kabinet támogatásáról, és a nemzeti kisebbségek frakciója sem kíván keresztbe feküdni.

Az RMDSZ még nem döntött arról, miként viszonyul Pontáékhoz. Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor közölte, hogy hétfőn fognak találkozni a szövetség vezetői az USL-t alkotó pártokkal. Markó Béla, az RMDSZ szenátora a héten úgy nyilatkozott a Transindex erdélyi hírportálnak, hogy várhatóan nem lesz szoros együttműködés az RMDSZ és a szociálliberálisok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!