Külföld

2012.04.07. 07:54

Nem is olyan buták a focisták

London - A hivatásos focisták sokkal intelligensebbek annál, mint amilyennek hiszik őket - állítják svéd kutatók.

MTI

A stockholmi Karolinska Intézet tudósai svéd élvonalbeli labdarúgók és alacsonyabb ligában játszók gondolkodási képességeit vizsgálva arra jutottak, hogy a leggólerősebbek a legokosabbak, ők töltötték ki a legjobban az elméleti tesztet. Megmutatkozott, hogy az élvonal játékosai szellemileg is jobb képességűek, mint a gyengébb osztályban focizók, mi több, a feladatsor alapján intelligenciájuk a népesség felső 2 százalékába emeli őket.

A teszt szélesebb volt egy IQ-feladatsornál, a kreativitást, továbbá a gondolkodás rugalmasságát, gyorsaságát és az emlékezőképességet is vizsgálta.

Akadt kutató, akit nem lepett meg az eredmény.

"Egy focistának a fizikai képességek mellett gyorsnak is kell lennie, de mindez kevés, ha nincs elég esze eldönteni egy helyzetben, hogy mi a teendő" - idézte a nem csodálkozó tudóst, Torbjörn Vestberget a The Daily Telegraph című brit lap.

És hogy miért hiszi szinte mindenki nem túl értelmesnek a labdarúgókat?

Vestberg szerint azért, mert már gyerekkorban elkezdik a labdarúgást, és mellette nem marad idejük a tanulásra.

Focisták véleménye szerint az ostoba kép kialakulásához a meccsek után közvetlenül készült interjúk is hozzájárulnak.

"90 percnyi erőkifejtés után minden atléta borzalmasan szerepelne tévékamera előtt" - mondta Clark Carlisle, a brit másodosztályban játszó focista.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!