Külföld

2011.11.25. 20:40

Balhék a fekete pénteken: lövések az akciós bevásárlási napon

Verekedések törtek ki, lövések dördültek és a könnygáz is előkerült több amerikai városban a hálaadás ünnepét követő hagyományos akciós bevásárlási napon, a "fekete pénteken".

MTI

A jelentős árengedmények miatt Amerika-szerte kedvelt napon vásárlók milliói rohamozták meg - nem ritkán szó szerint - az üzleteket. Sokan már csütörtök este sorba álltak, hogy a hajnali nyitáskor az elsők között lehessenek, de több áruházlánc az éjfélt sem várta meg az akcióval.
   
A "fekete péntek", amely egyben a karácsonyi bevásárlási szezon nyitányát jelenti, az amerikai kiskereskedők nagy napja: egyesek ilyenkor tehetnek szert éves bevételük akár 40 százalékára. Az elnevezés egy magyarázat szerint Philadelphiából ered, s arra utal, hogy ezen a napon az utcák és az üzletek feketéllenek a tömegtől.
   
Az észak-karolinai Fayetteville-ben, a Cross Creek Mallban éjjel kettőkor dördültek lövések. Sebesülés nem történt, de a vásárlók egy része elmenekült és néhány üzlet bezárt. A szűkszavú rendőrségi közlemény két gyanúsítottról számolt be. Ugyanebben az államban, a kinstoni Walmart áruházban a biztonsági emberek könnygázzal fékeztek meg egy vásárlót, ami a többi ügyfél számára is nehéz perceket okozott. Az esetről több amatőrvideót töltöttek fel a megosztó oldalakra.
   
Gázt ezúttal nem csak a közrend biztosítói alkalmaztak. Los Angeles környékén egy nő paprikaspray-vel fújta le a többi vásárlót, hogy hozzáférjen egy általa kiszemelt árucikkhez a Walmartban. A helyi idő szerint még csütörtök éjjel kitört kavarodásban 20 ember sérült meg könnyebben. Az üzlet nem zárt be, az elkövetőt keresi a rendőrség.
   
A dél-karolinai Myrtle Beachben két ötvenes asszonyt és egyikük vejét fegyveresek próbáltak meg kirabolni egy Walmarthoz közeli parkolóban. Az egyik megtámadott nőt az elkövetők lábon lőtték, de a megtámadottaknál is volt fegyver. Több lövés dördült el, majd a támadók elmenekültek. 
   
Dulakodásról, verekedésről több helyről érkezett beszámoló. A New York állambeli Rome Walmartjában például két nő sérült meg. 2008-ban egy Walmart áruházban a tömeg agyontaposott egy biztonsági őrt.
   
Az amerikai kiskereskedők szövetségének becslése szerint idén 152 millióan élnek az akciós lehetőségekkel, mintegy 10 százalékkal többen, mint tavaly. A válságos 2008-as és 2009-es esztendők után tavaly a novemberi-decemberi vásárlási szezonban 5,2 százalékkal nőtt a vásárlások értéke. Idén a vásárlók számának nagyobb arányú emelkedése ellenére várhatóan csak három százalékkal nő a forgalom.
   
A vásárlók a "fekete pénteken" főleg a nagyképernyős televíziókat és videojátékokat forgalmazó láncokat és a játékboltokat veszik célba. Az akciónap nyertesei rendszerint a luxuscikkeket forgalmazó és az alacsony keresetű vásárlókra építő üzletek. Tülekedés elsősorban az utóbbi kategóriához tartozó kereskedelmi egységekben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!