Külföld

2011.11.06. 13:30

Az ellenzék a görög kormányfő lemondását követeli

Ismét lemondásra szólította fel Jeórjiosz Papandreu görög kormányfőt az ellenzék fő erejét képező párt, az Új Demokrácia vezére.

MTI

Antonisz Szamarasz az államfővel vasárnap zárt ajtók mögött tartott konzultáció után kijelentette: pártja kész részt venni a politikai válság megoldásában, de ennek előfeltétele, hogy Papandreu még a koalíciós tárgyalások megkezdése előtt távozzon a miniszterelnöki tisztségből. 
Karolosz Papuliasz köztársasági elnök felszólította a politikusokat, hogy vessenek véget a bizonytalanságnak, működjenek együtt és állapodjanak meg egy közös kormány felállításában. 
"Tudatában vagyok a görög nép aggodalmának, mindenkinek vállalnia kell a felelősségből rá eső részt, a stabilitás és a bizalom üzenetét kell sugároznunk a külvilág felé, belföldre pedig a stabilitás és a normalizálás üzenetét" - fogalmazott Szamarasz, aki ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy vállalna-e tisztséget az új válságkormányban.
Papandreu kormánya vasárnap délben rendkívüli tanácskozásra ült össze Athénben. A kormányszóvivő optimistán nyilatkozott, de arról egy árva szót sem ejtett, hogy történt-e bármiféle előrelépés egy új kormány megalakításának ügyében.
Az előjelek azonban baljósak a görög média szerint. Az újságok hasábjait megtöltötték a spekulációk a különböző forgatókönyvekről, amelyek a kulisszák mögötti tárgyalások eredményeként formálódnak. "Kicsinyes alkudozások a Titanic fedélzetén" - fogalmazott az angol nyelven megjelenő Kathimerini című lap. 
Jeórjiosz Papandreu szombat délelőtt kezdte meg a tárgyalásokat az államfővel a nemzeti egységkormány létrehozásáról. Az új kabinetet nem Papandreu irányítaná, s a feladata az lenne, hogy kivezesse az országot a mély gazdasági és politikai válságból.
A görög miniszterelnök azért akar egységkormányt létrehozni, hogy elkerülje az általa katasztrofálisnak tartott előre hozott választásokat. "Minden tőlem telhetőt megteszek egy széles együttműködésen alapuló kormány létrehozásáért" – jelentette ki az elnöki palotában a televíziós kamerák előtt Papandreu, hozzátéve, hogy "nem vagyok a székemhez ragasztva, és minden erőfeszítésemmel azon leszek, hogy országunk elkerülje a választások kalandját".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!