Külföld

2011.09.21. 17:08

Kivégzik Troy Davist, a 20 éve elítélt feltételezett rendőrgyilkost

Alig néhány órája van hátra az életből Troy Davisnek, a 20 éve egy rendőr lelövése miatt halálra ítélt afroamerikai férfinak, akinek a kivégzését emberi jogi szervezetek és befolyásos közszereplők nyomására már háromszor elhalasztották.

MTI

Davis, aki a halálbüntetés ellen küzdő csoportok egyik szimbólumává vált a siralomházban töltött 20 éve alatt, a vádak szerint 1989 augusztusában agyonlőtt egy szolgálaton kívüli rendőrtisztet, Mark McPhailt. Az incidens estéjén McPhail biztonsági őrként dolgozott egy georgiai Burger Kingben, amelynek a parkolójában Davis és egy társa egy sör miatt veszekedni kezdett egy hajléktalannal. A rendőr az inzultált férfi segítségére sietett, és a szemtanúk beszámolója szerint ekkor lőtte le Davis. A töltényeken és a töltényhüvelyeken kívül más fizikai bizonyíték sosem került elő az üggyel kapcsolatban, Davist a szemtanúk - később nagyrészt visszavont - vallomásai alapján ítélték el. A jelenleg 42 éves fekete férfi az eljárás során végig ártatlannak vallotta magát.
   
Davis ügye nagy port kavart az Egyesült Államokban és az egész világon, az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet kegyelmet kérő petícióját több mint 1 millió ember írta alá, de a férfi mellé állt többek között XVI. Benedek pápa, Jimmy Carter volt amerikai elnök, és az FBI egykori igazgatója, William Sessions is. A georgiai bíróság kegyelmi bizottsága kedden elutasította Davis kérelmét, így minden valószínűség szerint szerdán helyi idő szerint hét órakor beadják neki a halálos injekciót. A kivégzésen az áldozat özvegye és gyermekei is részt vesznek.
   
Davis életének megkímélésére szólította fel az illetékes amerikai hatóságokat Thornbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is. "Nem csak azért, mert helytelenítjük a halálbüntetést, hanem azért is, mert súlyos kétségek merülnek fel az ítélet helyességével kapcsolatban" - indokolta a felszólítást Jagland.
   
Párizs is arra szólította fel az amerikai hatóságokat, hogy ne végezzék ki Davist, mert azzal "helyrehozhatatlan hibát" követnek el: "Egy olyan elítélt kivégzésével, akinek bűnössége kapcsán súlyos kételyek merülnek fel, a hatóságok helyrehozhatatlan hibát követnének el" - olvasható a francia külügyminisztérium szerda délután kiadott közleményében.   
   
A Davis mellett tüntetők még nem adták fel a reményt, és több módon is próbálkoznak az ítélet végrehajtásának elhalasztásával, például sztrájkra szólították fel Davis börtönének a dolgozóit, sőt még Barack Obama amerikai elnököt is közbelépésre sürgették. Davis ügyvédje is a végsőkig küzd védence életéért, és hazugságvizsgálat elvégzését kérte a börtön vezetőitől. Ez az eszköz talán nem megfelelő mércéje a bűnösségnek, "de megmutathat valamit az ártatlanságról" - mondta az ügyvéd.
   
Georgia már 2007-ben is elrendelte Davis kivégzését, akkor alig 24 órával a halálos injekció beadása előtt döntött az ítélet felfüggesztéséről a kegyelmi bizottság. Egy évvel később az amerikai legfelsőbb bíróság két órával a kivégzés végrehajtása előtt lépett közbe, s néhány hónappal később hasonló körülmények között halasztották el az injekció beadását.
   
Az AI egyik szóvivője szerint Davis békében, imádkozva várja a kivégzést. "Az igazságért folytatott küzdelem nem ér véget velem. Ez a harc minden előttem és utánam következő Troy Davisért folyik" - mondta az elítélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!