Külföld

2010.10.17. 17:08

Tűzpárbaj egy bagdadi ötvösműhelynél

DH - Legalább tizenkét ember életét vesztette, miután fegyveresek ötvösműhelyeket támadtak meg vasárnap Bagdadban, majd tűzpárbajt vívtak a helyszínre érkező rendfenntartó erőkkel - közölték katonai és rendőrségi források.

MTI

A támadók kézifegyverekkel és kézigránátokkal végeztek három ötvössel a nyugat-bagdadi Manszúr negyed egyik piacán.
A műhelyekből távozva katonák és rendőrök állták útjukat. A felek között kirobbant tűzpárbajban két rabló, két rendőr és egy katona, valamint négy civil halt meg.
Biztonsági források szerint az ország 2003-as, amerikai vezetéssel történt lerohanása után fegyvert ragadó iraki lázadó csoportok egy része bűncselekményekből - bankrablásokból, aranyművesek és ékszerboltok kifosztásából - teremti elő a tevékenységükhöz szükséges pénzt.
A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a vasárnapi támadást is ilyen lázadócsoport vagy esetleg közönséges bűnözők követték el.
Irakban jelentősen visszaszorultak az erőszakos cselekmények azóta, hogy az Egyesült Államok csapaterősítést vezényelt az arab országba és szövetséget kötött a törzsi vezetőkkel a lázadás leverése érdekében. Továbbra is rendszeresek viszont a különféle támadások Bagdadban, valamint az iraki fővárostól északra fekvő térségekben, ahol különböző etnikai csoportok és felekezetek tagjai vegyesen élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!