Külföld

2009.10.11. 15:13

Egy francia belvárosban törtek-zúztak anarchisták

DH - Betört kirakatokat, összemázolt műemlékeket, megrongált telefonfülkéket és buszmegállókat hagyott maga után a nyugat-franciaországi Poitiers-ban az a közel kétszáz anarchista, akik egy utcafesztivál alatt törtek-zúztak a belvárosban. A rendőrség 18 személyt vett őrizetbe - közölte vasárnap a helyi prefektúra.

duol.hu

A börtönellenes kollektíva álarcot viselő tagjai szombat este keveredtek a színházi ünnep tömegébe. Az anarchisták eredetileg egy új börtön megnyitása ellen kívántak tiltakozni. A tüntetés helyett azonban azonnal törni-zúzni kezdtek, a sétálóutca üzleteinek kirakatai mellett elsősorban a bankokat vették célba. A tömegben pánik tört ki, de senki sem sérült meg. 
Bernard Tomasini, Poitou-Charentes régió prefektusa a France 2 közszolgálati televízióban elmondta: az anarchista csoport nagyon jól szervezett és képzett aktivistái kommandósokként támadtak a városban. A tüntetést bejelentették, de a rendőrség maximum nyolcvan résztvevőre számított, és nem volt információja az előre kitervelt erőszakról, mert arra semmilyen felhívás vagy interneten keringő üzenet nem utalt. A megmozdulás biztosítására eredetileg kirendelt rendőrök számát akkor növelték harmincról százra, amikor már javában tartott a rendbontás.        
 Újabb erőszakos cselekményektől tartva jelentős rendőri felügyelet mellett zajlott vasárnap a régi börtönből a 120 fogvatartott átszállítása az új épületbe, de incidensre nem került sor.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!