Külföld

2009.05.15. 09:02

Új influenzavírus: Mexikó kártérítést követel

Mexikóváros - Mexikó - az új influenzavírus által leginkább sújtott országként - pénzügyi kártérítést szeretne kapni arra hivatkozva, hogy a mexikói hatóságok riasztásának köszönhetően lehetett elkerülni a járványból adódó súlyosabb következményeket - közölte helyi idő szerint csütörtökön a mexikói egészségügyi miniszter.

nincs nev

José Angel Cordova azt tervezi, hogy az Egészségügyi Világszervezet következő, hétfői közgyűlésén terjeszti be országa kérelmét. "Ha nem adtuk volna ki a riasztást, sokkal súlyosabb egészségügyi és gazdasági károkat okozott volna a betegség" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: Mexikó, ahol a H1N1-es vírus 64 halálos áldozatot követelt, minden más országnál nagyobb veszteségeket szenvedett el, mert a betegség megjelenésekor még nem állt rendelkezésre elégséges információ a vírusról. Azzal, hogy Mexikó megfelelő időben, pontos riasztást adott ki, meg lehetett fékezni a vírus terjedését a többi országban.

Cordova utalt arra, hogy az atípusos tüdőgyulladás (SARS) 2003-as ázsiai járványa után a nemzetközi pénzügyi szervezetek gondoskodtak a hasonló esetekben alkalmazható kártérítési mechanizmusokról. A kártérítést a miniszter szerint a Világbank és az Amerikaközi Fejlesztési Bank forrásaiból lehetne fedezni.

Az új típusú influenzajárvány komoly veszteségeket okozott a mexikói turisztikai szektornak, amely az ország bevételeinek harmadik legnagyobb forrása az olajipar és az Egyesült Államokban dolgozó vendégmunkások által hazautalt pénzösszegek után. A légi közlekedés már kezd helyreállni, Peru és Argentína a napokban feloldotta a Mexikóból induló és oda tartó járatok felfüggesztését. Peruban ugyan éppen csütörtökön erősítették meg az első újinfluenzás megbetegedést, a fertőzött az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban járt, tehát nem Mexikóban kapta el a betegséget. A mexikói repülőjáratokra vonatkozó korlátozásokat már csak Kuba és Ecuador tartja fenn.

Van olyan szálloda, mely ingyen nyaralással kecsegtet csakhogy vendégeket tovorozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!