hagyomány

2019.08.23. 09:00

Zarándoklat egészen Mohácsig

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője, a természeti értékek védelme mellett fontos feladatának tartja a területén fekvő történelmi emlékek megőrzését és a hagyományápolást.

duol.hu

20190727 IV. Szent Pantaleimon zarándoklat Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Ennek jegyében minden évben megemlékeznek a tragikus végű mohácsi csata áldozatairól, és megkoszorúzzák a hősi halottak tömegsírjait. Az emlékünnepélyt megelőzően augusztus 24-ei indulással, immár negyedik alkalommal lovas zarándoklat formájában járják végig II. Lajos király seregének útvonalát Érdtől Mohácsig.

A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Agg­házi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. 1926–28 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén-Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet. Az egyes települések közötti résztávokon van lehetőség helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy magánszemélyeknek a csatlakozásra.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában