városunk hírességére emlékeztünk

2018.05.09. 14:00

Kedden lett volna 140 éves Pentelei Molnár János

Hagyománnyá vált, hogy minden év május 8-án megemlékezünk a dunapentelei születésű képzőművészünkről egykori szülői házának kiskertjében. Pentelei Molnár János 140 esztendős volna, de alkotásai örök életűek.

Tóth Alexandra

Családias hangulatú ünnepség keretében tisztelegtünk a művész emléke előtt

A megemlékezést Szabó Tamás, a Pentelei Hagyomány­őrző Egyesület vezetője nyitotta meg, majd egy vers erejéig átadta a szót Laczkó Mirjam Virágnak, a Pentelei Molnár János Szakközépiskola tanulójának. Mirjam előadása után Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész tartott beszédet, amelyben felhívta a figyelmet a megemlékezés fontosságára, és arra, hogy a művészet fontos szerepet tölt be az életünkben, így a múlt alkotói előtt is tisztelettel kellene adóznunk, valamint a jelen művészeit is kövessük figyelemmel.

 

Beszédét a Pentelei Kék Nefelejcs népdalkör kórusa követte, az ünnepség zárásaként pedig koszorúkat, virágokat helyeztek el a vendégek, hozzátartozók, szervezők, valamint Hingyi László, a 10. választókerület önkormányzati képviselője.

Szívből jövő megemlékezés az emléktáblánál Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Pentelei Molnár János már negyedik elemista korában festeni kezdett, első képe szülőhelyét, a pentelei tájat ábrázolta. A festészetet magasabb szinten Münchenben Hollósy Simonnál, majd Párizsban és Budapesten tanulta. Híres képei vannak a Nemzeti Galériá­ban és néhány magángyűjteményben is, külföldön pedig főként Münchenben, Bukarestben és Párizsban találhatók festményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában