Több tényezőt is figyelembe vesznek

2018.05.03. 11:30

Mire figyelnek a dunaújvárosi szakemberek az óvodai beiratkozásnál?

A nemrég lezajlott óvodai beiratkozás számairól és tapasztalatairól, valamint a szülőkre váró feladatokról kérdeztük Gyenes Józsefnét, a Dunaújvárosi Óvoda intézmény igazgatóját.

Szabó Szabolcs

Nemrég volt az óvodai beíratás

Hogyan alakul a Dunaújvárosi Óvoda gyermeklétszáma, csoportjainak száma a 2018/2019-es tanévben?

– Óvodai ágazatunk jelenleg 56 csoportban fogadta az óvodás korú gyermekeket. Március 26-27-én zajlott a beíratás, és az idei évben több kisgyermek iratkozott be, mint tavaly. Mindig izgulunk, hogy legalább annyi gyermek kezdje a szeptemberi óvodakezdést, mint amennyi elmegy az iskolába, hogy az egészséges arány megmaradjon. 2018. szeptember 1-én 1370 gyermek népesíti be az óvodáinkat. Ennyi kisgyermeket nem tudunk az 56 csoportban elhelyezni, így szükséges kinyitni azokat a csoportokat, amelyeket óvodákon belül a gyermekhiány miatt szüneteltettünk. Városrészenként jelent meg a magas arány szerencsére, így szükséges kinyitni plusz egy csoportot a Duna-parti, a Bóbita és az Aprók Háza tagóvodákban.

A közgyűlés feladata, hogy engedélyezze a plusz 3 csoport kinyitását. A Köznevelési törvény a minimum létszámot 13 fő/csoportban, a maximum létszámot pedig 25 fő/csoportban határozta meg. Szükséges a 3 csoportot kinyitni, mert ennyi gyermeket nem tud ellátni a jelenlegi 56 csoport. Így is az óvodákban 23 gyermek lesz átlagban, ami magas létszámnak mondható. Nem tölthetünk 100 százalékra, hiszen nálunk folyamatos beíratás van, tehát azoknak a kisgyermekeknek, akik év közben töltik be a 3. életévüket, helyet kell biztosítanunk. Év közben zajlanak a szakértői vizsgálatok is, és sajnos egyre több kisgyermeknek akadályozott a fejlődése, így őket a vizsgálati eredmény alapján 2 vagy 3 főnek kell számítanunk. A létszámunkat ez az adat is emeli.

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézmény igazgatója lapunknak elmondta, mindent megtesznek az óvodások fejlődéséért

A beíratás után megindulnak a gyermek-elosztások az óvodák között. A beiratkozás területi megoszlása aránytalan és változó. Vannak olyan óvodáink, amelyek frekventált helyzetük miatt kedveltek a szülők körében, így ott érződik a túljelentkezés. Azonban a törvényi kereteket nem léphetjük át, maximum 25 főre tölthetünk. Ezért kértük a szülőket, hogy jelöljenek meg a jelentkezési lapon legalább 3 óvodát, amelybe szívesen vinnék a gyermekeiket.

Ügyelünk rá, hogy a három óvoda közül a kisgyermek valamelyikbe felvételt nyerjen. Ennek ellenére elharapózott a szülők körében az a meglátás, ha a gyermekük nem az általuk első helyre beírt óvodába kerül, akkor fellebbeznek, nem egyszer fenyegetőznek. Ez számomra azért érthetetlen, mert abba a három óvoda egyikébe kerül be a gyermekük, amelyet ők választottak. Tudomásul kell venni azonban, hogy minden óvodának adott a kapacitása, nem tud többet felvenni, mint ahány férőhelye van. Ezt is jogszabály szabályozza.

Ez év szeptember 1-től 1370 gyermek népesíti be a helyi óvodáikat. Ennyi kisgyermeket nem tudnak a jelenlegi 56 csoportban elhelyezni, így szükséges lesz újranyitni azokat a csoportokat, amelyeket korábban szüneteltettek

Milyen szempontokat kel figyelembe venni a gyermek elhelyezésekor?

– Az óvodai felvételnél figyelembe kell vennünk, hogy a gyermek a körzetben lakik-e, vagy a szülők munkahelye az óvoda közelében, közlekedési útvonalában van-e. Sokan reggel 6-ra járnak dolgozni, a munkahelyre el kell indulni negyed hat körül. Előtte még az óvodába vagy a bölcsődébe el kell helyezni a gyermeket. Az ilyen munkarendben dolgozó szülőknek nincs lehetőségük távoli óvodában elhelyezni a gyermeküket, ezért abba viszik, ami a lakhely, vagy a munkahely közelében van. Nem mindenki rendelkezik gépjárművel, bizony nem mindegy például télen hajnali 5-kor a gyerekkel sétálgatni egy távoli óvodába. Lelketlenség lenne a gyermekkel szemben. Prioritást élveznek a testvér gyermekek, hiszen a szülőknek fontos, hogy egy intézménybe kerüljenek gyermekeik.

Vannak olyan óvodáink, amelyek frekventált helyzetük miatt kedveltek a szülők körében, így ott mutatkozik túljelentkezés Fotók: ZsE

Valamint a hátrányos helyzet is azt kívánja, hogy segítsük a családokat egy közeli óvodába járással. Több tényezőt figyelembe veszünk, mire kialakul a létszám egy-egy óvodában. A felvételnél meg kell vizsgálnunk minden szempontot, hiszen az a cél, hogy mindenkinek eleget tegyünk. Természetesen a szülők nem látják szülőtársuk indokait, és ez adhat félremagyarázást. Azonban hangsúlyozni szeretném, minden óvodánk magas szakmai színvonalat nyújt. Törekszünk arra, hogy a gyermek az óvodás korban a lehető legtöbb élményben, tapasztalásban, tanulásban részesüljön, 6-7 éves korban megfeleljen az iskolai követelményeknek. Átjárhatóság van az óvodák között. Év közben, ha üresedés történik egy-egy óvodában, akkor figyelembe tudjuk venni a kiemelt indokokat, és ha a szülő ragaszkodik hozzá, akkor át tudjuk emelni gyermeküket. Nem minden esetben teszünk ezzel jót a gyermeknek, hiszen ha megszerette azt a közösséget, ahová járt, ezzel az „átemeléssel” csak kárt teszünk abban a szocializációs folyamatban, ami elindult a gyermeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában