Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület

2017.11.20. 19:30

A magyar-lengyel barátság Erdély szemszögéből nézve

Okos Márton a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke tartott előadást az elmúlt héten az Intercisa Múzeumban.

Balla Tibor

a

Előadásának címe A magyar-lengyel barátság Erdélyből nézve. A kalotaszegi születésű Okos Mártonról érdemes tudni, hogy 1988 elején erdélyi politikai menekültként érkezett Magyarországra. Egy esztendővel később, 1989 nyarán egy menekülttársával elgyalogoltak Párizsig, tiltakozásul a Ceausescu-féle falurombolás ellen. Erről „Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába” címmel könyve is jelent meg.

Farkas Lajos múzeumigazgató és Okos Márton az előadáson Fotó: AG

A múzeum közönsége választ kaphatott a kérdésre, hogyan is jönnek a képbe az Erdélyiek a magyar-lengyel barátság témakörében. Okos Márton elmondta, már gyermekkorától egyfajta megmagyarázhatatlan együttérzés él benne a lengyelek iránt. Persze nem pusztán ennyi a magyarázat, történelmi példák sorát hozta, mint például Báthory András erdélyi fejedelemét, aki nagybátyja, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király krakkói udvarában nevelkedett, és vált bíborossá, vagy János Zsigmondét az első erdélyi fejedelemét, aki Szapolyai János magyar király és a lengyel király leányának, Jagelló Izabellának a fiaként született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában