Együttműködnek

2017.11.17. 19:37

Megállapodást írt alá Leszno küldöttsége az egyetemmel és a futsal csapattal

A lengyelországi Leszno város delegációjának tagjai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt tegnap a Dunaújvárosi Egyetemen, majd délelőtt fogadta őket Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is.

Balla Tibor

lengyelek minden mennyiségben Fotó: Zsedrovits Enikõ

A találkozó után Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester lapunknak elmondta, a két város között az oktatásban – hiszen az egyetem meghívására érkeztek -, ipari területen, nem utolsó sorban a sport és a kultúra területén számítanak együttműködésre. Mint elmondta, ő maga is részt vett a lesznói látogatáson, és olyan, mintha két egyforma városról beszélnénk két különböző országban, de a célok ugyanazok.

Nyitrai Erzsébet, a Dunaújvárosi Egyetem Könyvtár és Információs Központjának vezetője köszönti a delegáció tagjait Fotó: ZsE

Az alpolgármester leszögezte, már két konkrét együttműködési megállapodás is megszületett. Az egyik a két város egyeteme között, a másik pedig a lesznói és a dunaújvárosi futsal egyesület között. Mindemellett a délelőtti megbeszélésen Cserna Gábor polgármester felvázolta azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyekhez további kapcsolatfelvétel szükséges. Gombos István leszögezte, a csütörtöki nap bebizonyította, hogy akár a kultúra területén is kibontakozhat valami, hiszen a Bartók kamaraszínházban látott Négy évszak táncjáték levette a lábáról a delegációt, de tetszett nekik a Retrospektív című kiállítás is.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester

Már a következő lépés is körvonalazódott, január 17-én nagy ünnepre készülnek, akkor kapta vissza Lengyelország a háború után két évvel Leszno városát. Erre kapott a városunk meghívást, aminek természetesen eleget is tesznek, hiszen egy testvérvárosi kapcsolat akkor jó, ha élet van benne.

Dr. Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese elmondta, az intézményüknek több nemzetközi kapcsolata is van. Egy új kapcsolat alakult ki három évvel ezelőtt, amikor itt járt a lesznói egyetem küldöttsége. Kölcsönös látogatások után Leszno város kezdeményezte, hogy ne csak a két egyetem, hanem a két város is alakítson ki kapcsolatot. Ez a szándék valósággá vált.

Dr. Palotás Béla tudományos és kutatási rektorhelyettes

A rektorhelyettes elmondta, aláírtak az egyetemmel egy együttműködési szerződést, amelynek értelmében MSC mesterképzésre jöhetnek hallgatók hozzánk. Ez egy kétéves, angol nyelvű képzés, amelynek keretében mesteroklevelet tudnak szerezni, akiknek már megvan az alapfokú képesítésük. Ezért cserébe a mi hallgatóink is mehetnek a lesznói egyetemre, ahol termelési gyakorlatot tudnak végezni. Létszámot tekintve két-három főről beszélhetünk mindkét irányban.

PhD Piotr Jozwiak, Leszno alpolgármestere

PhD Piotr Jozwiak, Leszno Város Önkormányzatának alpolgármestere elmondta, szeptemberben Lesznóban aláírtak egy partnerkapcsolati megállapodást, és bíznak a folytatásban. Nagyon hasonlónak tartja a két várost, hasonló a kulturális élet, a színház, a sport Lesznóban, mint Dunaújvárosban. Van futsal-, kosárlabda- és labdarúgócsapatuk. Már régebbi keletű a kapcsolatuk az egyetemmel, és fontos számukra, hogy ez az együttműködés folytatódjon. Nagyon szimpatikus számára az, amit a városból látott, teszik neki, jó benyomásokkal távozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában