Szent Iván éjjele Kulcson

2018.06.28. 17:30

A Nap Háza – Hold Udvarában emlékeztek meg a varázslatos éjszakáról

Szent Iván éjjelét ünnepelték a Nap Háza – Hold Udvara Rekreációs Agroturisztikai Központban június 24-én. A rendezvény öt órakor kezdődött, a Carpe Diem Alapítvány rendezésében immár negyedik alkalommal.

Tóth Alexandra

Teljesen megtelt az udvar nézőkkel, akik érdeklődve követték a Szenti Iván-esti műsort Fotók: amatőr

A rendezvényt Vargáné Boór Viola, az alapítvány titkára nyitotta meg, majd Csuka Zoltán következett szavalatával. A fiatalember a DSZC Bánki Donát Gimnáziumának és Szakgimnáziumának tizedikes tanulója, versmondó tehetségének köszönhetően számos városi rendezvényen szavalt már, sőt, az idei Fejér Megyei Diáknapok alkalmával arany minősítést kapott. Ez alkalommal Domonkos Istvánnak az Újvidéki elégia I. című versét adta elő. Zoltán versét egy, a néphagyományt bemutató előadás követte.

Teljesen megtelt az udvar nézőkkel, akik érdeklődve követték a Szenti Iván-esti műsort Fotók: amatőr

Szent Iván éjjeléhez több népszokás és hiedelem is kapcsolódik, amikről leghitelesebben egy néprajzos tud mesélni. Vámos Gabriella emellett muzeológus is, már többször járt a központban. Ez alkalommal a Szent Iván-napi tűz fényénél… szerelem, játék, varázslás a napfordulón című előadását hallhatta a közönség. Az informatív előadást a Balázs Andrea vezette hastánc­csoport műsora követte, a csapat fő profilja a keleti orientális tánc, amellyel egyedi módon fejezik ki és élik meg nőiességüket. A termékenység, a szerelem és varázslatok éjszakáján kifejezetten aktuális a forró, mégis testi-lelki egyensúlyt megteremtő, spiritualitással átitatott műfaj bemutatása. A hölgyeket a Rock Boksz énekese, gitárosa követte, Turi Tibor egész este biztosította a talpalávalót a mulatóknak, akik a mulatság alatt „batyus” ételeket és italokat fogyasztottak az elmaradhatatlan tűz mellett.

Szabadtéri programok egész nyáron

Az intézmény a további terveiről is tájékoztatta a megjelenteket. Sokat dolgoztak azon, hogy lehetőségük legyen egy szabadtéri színpad kialakítására, ami végül a munka és a sikeres pályázatok gyümölcseként megépülhetett. Idén nyáron minden hónapban egy szombat este alkalmával benépesül a színpad előtti nézőtér, és kulturális elő­adásokat láthat a közönség. A következő alkalommal, július 28-án Heltai szerzeményeiből sanzon, kuplé szól, és vidám versekkel készülnek, a zenés estre mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A nyarat augusztus 25-én, a Nyolc nő című darabbal zárja az ercsi amatőr színjátszók csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában