rendhagyó művészettörténet

2018.11.28. 07:00

Jövőre ismét üzemel az acélszobrász alkotótelep

Ötvözet címmel, három alkotóval tavaly közel két évtizednyi szünetjel után tért vissza a nemzetközi hírű Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep. A Duna-parti szoborpark munkáit is gondozó Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány képviselői egy tegnapi bejárás keretében közölték, jövőre is sikerül megrendezni az alkotótelepet, és folytatódik a kültéri gyűjtemény felújítása is.

Szabó Szabolcs

A novemberi hideg, csapadékos idő sem tántorította el a Rosti iskola 10. évfolyamos diákjait, hogy Móder Rezső Munkácsy-díjas alkotó vezetésével felkeressék a Duna-parti szoborparkot, ahol egy bejárás keretében a Dunaújvároshoz ezer szállal kötődő, nemzetközileg elismert képzőművész, Kaszás Tamás és Várnai Gyula, a Dunaferr-Art Alapítvány képviselőjének kíséretében megismerkedjenek a kontinensen egyedülálló szoborpark történetével, a gyűjtemény közel hatvan alkotásával.

Más látásmód – a diákok kaleidoszkóppal is felfedezhették az alkotásokat
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A diákok egy érdekes feladatot is kaptak ezen a rendhagyó művészettörténet órán. A kiosztott kaleidoszkópok segítségével telefonos fotókat és videókat készíthettek a túra során felkeresett acélszobrokról. E felvételek pedig felkerülnek a szoborpark honlapjára is.

A helyszínen Várnai Gyula elmondta, az ISD Dunaferr, a város önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jövőre ismét sikerül megrendezni az acélszobrász alkotótelepet, amelyen tervek szerint 4-5 alkotó kap lehetőséget.

– Hatalmas az érdeklődés az alkotótelep iránt, hiszen itt egy ipari környezetben, megfelelő szakmai és infrastrukturális háttér mellett dolgozhatnak majd a művészek. A kiválasztáshoz szükséges pályázati anyag még az idén nyilvános lesz. Az alapítvány kuratóriuma szeretné, hogy egy külföldi és egy dunaújvárosi alkotó is mindenképpen lehetőséghez jusson. A tervek szerint a jövő év elején döntünk a pályázatokról, az alkotótelep májusban lesz, az ott készült kisplasztikákat pedig a nyár elején mutatjuk be egy kiállítás keretében a Kortárs Művészeti Intézetben – mondta el lapunknak Várnai Gyula.

Térkép egy felfedezésre váró szabadtéri gyűjteményhez

„A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep és Szoborpark a hatvanas években kialakult alkotótelepi mozgalmak folytatásaként jött létre 1974-ben. Az első olyan kezdeményezések egyike volt az országban, amely a nagyipari hátteret kihasználva, az adott üzem profiljának megfelelő anyagokkal dolgozott. Közel három évtizedes fennállása alatt mindvégig a Dunai Vasmű és a városvezetés támogatását élvezve” – olvasható az Ötvözet című kötetben, amely egyrészt bemutatja a 2017-es alkotótelep három művészét (Gosztola Kitti, Kaszás Tamás, Szalay Péter) és ott elkészült munkáikat. Emellett egy részletes történeti áttekintést nyújt az olvasóknak a Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep történetéről, a Duna-parton elhelyezett monumentális alkotásokról, amelyek felfedezését egy térkép is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában