Ünnepi rendezvények

2020.10.22. 17:30

Hősökre emlékezve

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulója alkalmából szervezett programok, megemlékezések szervezését a járványügyi helyzettel kapcsolatos kormányzati iránymutatások nagyban befolyásolták.

Horváth László, Horváth Dóra

Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Perkátán az 1956-os forradalom és szabadságharcra gyertyagyújtással emlékeznek. Október 23-án, 18 órakor a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület szervezte eseményre a helyi iskola előtt, Pongrátz Gergely mellszobránál kerül sor.

Baracson október 23-án, pénteken, 11 órakor a templomosi temetőben Farkas István sírjánál tartják a községi megemlékezést.

Kisapostagon közösségi összejövetel nem lesz, de a civil szervezetek és az önkormányzat külön időpontban elhelyezi a tisztelet koszorúit a Petőfi ligeti kopjafánál.

Nagyvenyimen szintén október 23-án 11 órakor tartják a megemlékezést az önkormányzat előtt, szabad levegőn. Farkas Erik és Polgár Lilla színészek műsorával hajtanak fejet a forradalom áldozatainak emléke előtt.

A forradalom kitörésére és a szabadságharcra emlékezünk ezekben a napokban
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaföldváron idén a városházánál lesz az ünnepség, ahova hívnak és várnak minden érdeklődőt pénteken 10 órakor. Az ünnepségen beszédet mond Horváth Zsolt polgármester és műsort ad a Magyar László Gimnázium.

Rácalmáson koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésre várják a rácalmásiakat csütörtökön, azaz október 22-én a Millenniumi Parkban lévő 56-os emlékműhöz.

Kulcson a hagyományos fáklyás felvonulás elmarad, de a település vezetői október 23-án a Büszkeségponton gyertyagyújtással tisztelegnek a hősök emléke előtt.

KULCS A településen az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára létesült emlékműnél minden év októberében az

óvodások fejezik ki tiszteletüket elsőként. Most is saját és a bölcsődések nemzeti színű zászlóival érkeztek a kulcsi gyerekek – a

Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde Tigris csoportjának tagjai, hogy emlékezzenek. Mert ahogy a kulcsi Büszkeségpont központi

emlékművén olvasható: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak...„

Adonyban a kisváros önkormányzata október 23-ra szervez megemlékezést. Az esemény 10 órakor az Országzászlónál kezdődik, ahol Ronyecz Péter polgármester mond beszédet, és az ’56-os emléktáblánál elhelyezik a megemlékezés virágait.

Dunaújvárosban a temetői kopjafánál lesz az ünnepség, ahol a város önkormányzata tart megemlékezést október 23-án 9 órakor. Az eseményen Gyöngyössy Csaba, a Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnázium egykori igazgatója mondja el gondolatait az évforduló kapcsán. A megemlékezés koszorúzással zárul a kopjafánál.

Összejövetelek mérséklésére kértek

Nem javasolt, hogy tömegrendezvényeken vegyünk részt – ez hangzott el az országos tiszti főorvostól a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján október 20-án, kedden. Müller Cecília nem csak az október 23-ai megemlékezésektől óvott, hanem minden összejövetel „mérséklését” is kérte, mivel ezek azok a helyek, ahol a vírus a legkönnyebben terjedhet. A tiszti főorvos ezúttal is hangsúlyozta, hogy maszkhasználat, a higiénés kézmosás és a fertőtlenítés fontosságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!