piaci pillanatok

2018.09.28. 10:00

Gyümölcseivel verhetetlen a nyárutó kínálata

Almát, körtét, szőlőt terítenek elénk a standok, s darazsak dongnak a mézédes illatfelhőben. Mert kétségeink ne legyenek, hogy még csak a nyárutó időszakát éljük! Reggelente az ablakon kipillantva ugyan november elejére taksáljuk a dátumot, azonban csalnak az érzékeink: még csak a szeptember végi őszies időt morzsoljuk.

Jakab Klára

Talán kicsit sok volt a nyárból, s a hűvös most igyekezvén behozni a lemaradását, bekeményít kicsit. Erőlködhet, hasztalan. Egy kis talaj menti fagyocska híre nem fogja lesöpörni a piaci standokat! Egész évben nincs olyan gazdag kínálat, mint épp ilyenkor.

Ha csak az almát nézzük, több tucatnyi fajtát láthatunk: savanykásat, édeset, grízeset, vékony héjút; a járatlan vásárló nem is igen tudja, miért nehezíti ennyiféle-fajta a választás dolgát.

És a körték is illendően sorakoznak a díszletbe, az illatos Vilmos körte, mellette a rozsdás Bosc, a pirosas Clapp, meg a télálló Packham’s és Triumph.

De nézelődjünk csak tovább, mert a szőlő is megér egy kisebb dolgozatot! Ha csak végigkóstolnánk a sokféle fajtát, beillene főfogásnak. A húsos kecskecsöcsű, az illatos saszla, a muskotályosok, a rózsaszínű Flóra, a vörösek, a dinka, az oportó, a kék othello mind-mind megtalálható a kínálatban.

Néhol krétával írt tábla hívja fel a figyelmünket, hogy „Must eladó!”, ha kedvet éreznénk elcsábulni egy pohárka nedűre.

Az őszibarack sem véletlenül hurcolja nevében az évszakot: a gyümölcs java késő nyáron érik, köztük a páratlan zamatú, híres budaörsi fajta, ami apróbb szemű, vékony héjú, magvaváló, és a legzamatosabb a világon.

A szilva is most ért be a lekvárnak való fázisába, erre legkiválóbb a besztercei
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ha orrunk után megyünk, még a sárgadinnyét is kiszagoljuk, bőséggel kínálják a zöld húsú turkesztánt, a sárga bélű Donatellót, vagy az ananásznak nevezett sárgaságot (lehet, cserében az ananász egyik fajtáját pedig a dinnyéről nevezik el?). S ha már dinnye, mit nekünk Lőrinc! Ki meri állítani, hogy csúf dolgokat tesz a dinnyével? Félbevágva virítanak a vörös húsú görögdinnyék, nincs azoknak semmi bajuk. Régen lehetett, hiszen a Lőrinc második napja (szeptember 5.) után ázva-fázva földön hagyott dinnye meglöttyedt.

No de azért okosodtak a gazdák, hogy ennek elejét vegyék: ma már száraz, hűvös tárolókban pihen a dinnye, érkezése sincs megpimpósodni.

Tegnapi sétánk során a kései napsütés melegét élvezve még a darazsak is itt ólálkodtak a gyümölcsös rekeszek körül, márpedig azok tudják, mikor kell visszavonulót fújni, s elbújni a hideg elől.

Régente az ősz első csalhatatlan jele volt, amikor az új diót törték, árulták. Idén dió alig termett, törnivaló sem lesz. A második jel, hogy akkor köszönt ránk visszavonhatatlanul az ősz, amikor meglátjuk az első naspolyát. Azt márpedig eddig nem láttunk…

PIACI JELENTÉS

Krumpli/kg 190–280

Vöröshagyma/kg 180–260

Kelkáposzta/kg 380–550

Fejes káposzta/kg 360

Zeller/db 280

Fokhagyma/kg 1200–1300

Cékla/kg 280

Paradicsom/kg 280–490

Paprika/kg 290–450

Zöldség/cs 500

Sárgarépa/cs 300

Karalábé/db 190

Cukkini/kg 250

Karfiol/kg 550

Uborka/kg 280-390

Tök/kg 100–150

Fejteni való bab/kg 550

Alma/kg 180–380

Szilva/kg 250–350

Őszibarack/kg 350–650

Sárgadinnye/kg 490

Görögdinnye/kg 290

Szőlő/kg 350–550

Körte/kg 360–650

Tojás/db 30–40

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában