Az örökség után

2018.06.12. 08:00

Dózsás tanulók Ady Endre és Arany János nyomában jártak

A Dózsa György Általános Iskola tanulói a Határtalanul pályázat támogatásával április 24. és 27. között 4 napot töltöttek Erdélyben.

duol.hu

Nagyszalontára is ellátogattak a dózsások Fotó: amatőr

Az utazás célja az volt, hogy Arany János és Ady Endre irodalmi örökségének nyomában járva ismerkedjenek a Bihar, Kalotaszeg és az Érmellék kulturális és természeti kincseivel, épített örökségével és hagyományaival, kapcsolatot teremtsenek az érintett tájegységek magyarságával, így erősítve az együvé tartozás szellemét. Rengeteg munka előzte meg az indulást. Az előzetes feladatok között szerepelt az Arany-buszban berendezett kiállítás megtekintése, márciusban Budapesten jártak a Petőfi Irodalmi Múzeumban, sétát tettek a Margitszigeten, ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez, és a helyi színházban megtekintették a Toldi musicalt.

Nagyszalontára is ellátogattak a dózsások Fotó: amatőr

Végre eljött az indulás napja. Az útról így számoltak be nekünk! „Nagyszalonta volt az első helyszín, az Arany János Általános Iskolában a szavalóverseny, a közös éneklés és beszélgetés után átadtuk az ajándékba vitt könyveket. A felújított Csonka toronyban berendezett Arany-emlékkiállítás megtekintése nagy élmény volt számunkra. Arany szobra előtt elszavaltuk a költő Családi kör című versét. Nagyváradon, a városközpontban egy rögtönzött irodalom­órát tartottunk Ady Endre és a város kapcsolata címmel. Magyarremetén vacsorával és szállással vártak bennünket.

Erősítették az együvé tartozás érzését

Másnap egész napos kirándulás volt a lélegzetelállítóan szép Pádis-fennsíkon. Szikrázó napsütésben másztunk fel az 1500 m magas kilátóhoz; szemben a távoli fehér sipkás hegyek, előttünk hófoltokkal a lila színben pompázó virágmező. A magyarremetei református templomban felemelő érzés volt, amikor közösen elénekeltük a Himnuszt.

Harmadik napon Erdély kapujában, a Király-hágón káprázatos panoráma tárult elénk. Csucsán, az Ady Endre-emlékházban idéztük meg a költő és Csinszka szerelmét. Ez­után Segesváron egy könnyű túrával feljutottunk a cetate medie­valára. Kalotaszentkirályon megkoszorúztuk Ady Endre emlékművét. Bánffyhunyadon meglátogattunk egy 13. századi – kalotaszegi szőttesekkel díszített – református templomot, valamint azt a kőasztalt, amelynél a legenda szerint Ady, Kós Károly, Kosztolányi és Petőfi is alkotott. Kolozsvárra érkezve, a városnéző séta közben az egykori New York Szálló előtt idéztünk Ady S ha Erdélyt elveszik? című művéből. Mátyás király monumentális szobra előtt is előkerültek a fényképezőgépek.

Az utolsó nap Zilahon megkoszorúztuk Ady mellszobrát. Érmindszenten Ady szülőházát és a benne kiállított személyes tárgyakat, ereklyéket néztük meg. A kertben felállított szobra előtt együtt szavaltuk el A föl-földobott kő című versét. Végső állomásunk a magyar többségű Nagykároly volt, ahol megtekintettük a Kárpát-medence egyik legszebb kastélyát, a Loire-völgyi kastélyok mintájára épült és mára felújított Károlyi-kastélyt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában