A legszebben virágosított hazai települések egyike...

2018.11.22. 11:30

Belügyminiszteri fődíjjal jutalmazták Rácalmást

A 2018. évi Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen nyújtott kimagasló teljesítményéért Rácalmás város a Belügyminisztérium elismerésében részesült: dr. Pintér Sándor belügyminiszter fődíjként réz emléktáblát adományozott a településnek.

Körmendi Erzsébet

Az országos versenyre idén 324 település jelentkezett. Spanyárné Halász Szilvia székesfehérvári főkertész, a Virágos Magyarország területi vezetője elismeréssel beszél Rácalmásról: – Az értékelési szempontok alapján nagyon magas színvonalon van a kisváros, ezért ajánlottam a Virágos Magyarország főzsűrijének megtekintésre. A főbírák ugyanis nem mennek el mindenhova, csak a fődíjakra esélyeseket látogatják meg, a hét régióban azokat, amelyek közül kettő indulhat a 2019. évi európai Entente Florale Europe-n, ott képviselheti Magyarországot. Rácalmás esélyes volt, de a polgármester úgy nyilatkozott, hogy ezt nem vállalják. Pedig dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország főbírája, a szervezőbizottság elnöke úgy véli: a legszebb hazai települések között van.

Schrick István, Rácalmás polgármestere mutatja az oklevelet és a belügyminiszter által fődíjként adományozott táblát Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Schrick István, Rácalmás polgármestere büszke rá, hogy az ítészek elismeréssel nyilatkoznak Rácalmásról. Miért nem vállalták a nemzetközi megmérettetést? A település első emberének erre egyszerű és kézenfekvő magyarázata van: – A Millenniumi park most épül, TOP-forrásból több mint 100 millió forintot költhetünk a tóra és a parkosításra, és bár a beruházás a finisébe ért, a tél közeledtével esélyünk sincs arra, hogy belátható időn belül kinőjön a fű, vonzó zöldövezetté varázsoljuk azt a területet. Nem szerettük volna, ha a nemzetközi zsűri tagjai építési területet lássanak Rácalmás szívében. De amint elkészülünk, 2020-ban már örömmel és felkészülten állhatunk a megmérettetés elé. Kis település vagyunk, nagy elismerés az is, ha megemlítenek bennünket egy ilyen rangos versenyen. De nem csak megemlítettek, hanem kiválóra is értékeltek bennünket, ami nem csak az önkormányzat érdeme, ellenkezőleg, sokat tettek ezért a parkokat, virágágyásokat gondozó városvédők, nyugdíjasok, helyi civil szervezetek. Az egész évi verejtékes munkájuknak országos elismerése a díj, amit kaptunk.

Célok és fontos szempontok

A verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása. Idén a verseny bírálati szempontrendszerét felülvizsgálva új kritériumokat is figyelembe vettek a zsűritagok az értékelésnél. Többletpontot jelentettek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetőek a turisztikai információk. Újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában