Sokba kerül a tanévkezdés

2018.08.14. 14:00

Az iskolatáska az egyik legnagyobb tétele a bevásárlólistának

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ, derül ki egy friss kutatásból.

Balla Tibor

A Móricz iskolába járó Bajusz Bernadett már készül az iskolakezdésre Fotók: Hankusz Kálmán / DH

Az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, és szintén ennyien 20-30 ezer forintot költ egy gyermek esetében. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont.

Önkormányzati segítséget is kérhetnek

Az alapvető eszközökön felül az iskolatáska az egyik legnagyobb tétel, viszont az általános iskolába járó gyerekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát az idén. Az alsó és a felső tagozaton is az 5-10 ezer forintos táska vásárlása a legjellemzőbb, a szülők 28, illetve 33 százaléka dönt így, 25-25 százalékuk 10-15 ezer forintot költ erre, drágább iskolatáskát csak minden ötödik gyerek kap.

A Móricz iskolába járó Bajusz Bernadett már készül az iskolakezdésre Fotók: Hankusz Kálmán / DH

Az iskolakezdés költségeibe a megkérdezett családok egyötödénél száll be a munkaadó pénzbeli támogatással, ezért tízből kilenc szülő tudatosan készül a nyári hónapokban anyagilag erre. A kiadásokat csökkenti, hogy az általános iskolások ingyen kapják a tankönyveket. A felmérés szerint ahol nincs díjmentes könyv­osztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal számolnak a szülők.

Az adatok a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját értékesítési adatain, valamint egy online kutatáson alapulnak, amelynek során 1658, 14 év alatti gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg.

A tavalyi tanszerek közül nem minden használható ősztől

Egy másik felmérésből kiderült, hogy a 25-60 éves kor közötti, 3-14 éves gyermeket nevelő szülők 61 százaléka fizetésükből akarják támogatni gyerekük továbbtanulását. A szülők ötöde úgy vélekedett, gyermekük a tanulmányai mellett is dolgozni fog, 24 százalékuk pedig arra számít, hogy a gyermekük ösztöndíja elég lesz tanulmányainak a finanszírozására. Diákhitel felvételét a válaszadóknak csupán 13 százaléka tervezi – írták.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2018-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező dunaújvárosi polgárnak, akinek gyermeke a 2018/2019. tanévben először kezdi meg az általános iskola vagy a középiskola első osztályát. A város szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló rendelete alapján iskolakezdési támogatásra jogosult az a gyermek, aki az általános iskola, középiskola első osztályát először kezdi meg, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot, gyermekét egyedül nevelő személy esetében a 99 750 forintot. A támogatás összege gyermekenként 15 ezer forint, a kérelmet egy alkalommal, július 1-étől október 1-ig lehet benyújtani a polgármesteri hivatal szociális osztályán, ügyfélfogadási időben. Mellékelni kell a kérelem beadását megelőző hónap jövedelemigazolásain túl a köznevelési intézmény igazolását a tanuló felvételéről, vagy az iskolalátogatási igazolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában