A jogász válaszol

2019.06.29. 12:00

A garázdaság fogalmáról…

A hatályos büntetőjog törvényi tényállása szerint, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A garázdaság elkövetőjének a büntetése az egyéb minősítő körülmények miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános rendezvényen követik el.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

A garázdaság lényege, hogy az elkövető a társadalmi és együttélési normák­kal nyíl­tan helyezke­dik szembe, és cselekményével e­zen normákat meg­szegi. A bűncselekmény elkövetője bárki lehet. A garázdaság bűncselekménye kizárólag szándékosan követhető el. Tehát akit garázdaságért állítanak elő a hatóságok, tudnia kell az elkövetéskor, hogy arról többen is tudomást szerezhetnek és alkalmas lehet riadalom keltésére.

Az elkövető tudja, hogy a magatartása kirívóan közöségellenes

Garázdaság akkor állapítható meg, ha az elkövető tudatában van, hogy az elkövetési magatartása egyrészt kirívóan közösségellenes és erőszakos, ennek együttesen kell fennállnia, más­részt pedig a cselekménynek objektíven alkalmasnak kell lennie arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Abban az esetben, ha az elkövető cselekményéből hiányzik az erőszakos jelleg, úgy az elkövető garázdaság szabálysértéséért felel. A garázdaság szabálysértésért akár hatvan napig tartó elzárást is kiszabhat a szabálysértési ügyekben eljáró bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában