A JOGÁSZ VÁLASZOL

2019.12.28. 13:00

Kérelem erkölcsi bizonyítványért

A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállításával kapcsolatos ügyek tekintetében a bűnügyi nyilvántartó szerv jár el országos illetékességgel.

duol.hu

Budapest, 2019. november 22. A Szabó Dezső-füzetek kézirata (1942. augusztus) a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeményeket bemutató sajtótájékoztatóján 2019. november 22-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Bármely természetes személy, állampolgárságtól függetlenül jogosult hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet előterjeszteni, évente négy alkalommal ingyenes az erkölcsi bizonyítvány igénylése, és az ötödik vagy annál több alkalommal indított eljárásért az első fokú közigazgatási eljárásért fizetendő, általános tételű eljárási illetéket kell fizetni, amely háromezer forint. A postai és elektronikus úton előterjesztett kérelmekre indult közigazgatási hatósági eljárás ügyintézési ideje 8 nap. Az ügyintézési időbe nem számít bele a postai úton történő kézbesítés ideje, valamint az esetleges hiánypótlási felhívás teljesítésének ideje.

Egyes esetekben ágazati jogszabályok követelik meg, hogy a leendő munkatársak igazolják erkölcsi alkalmasságukat, amíg bizonyos munkakörök kapcsán maguk a munkáltatók írják elő a pályázók számára a feddhetetlenségük bizonyítását. Fontos megjegyezni, hogy a hatósági erkölcsi bizonyítvány a Bnytv. rendelkezései szerint közokirat, amelynek tartalmát mindenki, még a munkáltató is köteles a kiállításától számított kilencven napig valósnak elfogadni.

Dr. Unger Zsolt, ügyvéd

A munkáltatók az Mt. szabályai és a NAIH gyakorlata alapján is csupán az erkölcsi bizonyítvány bemutatását kérhetik, nem jogosultak azt tárolni, illetve arról másolatot sem készíthetnek, ugyanis az erkölcsi bizonyítványról készített másolat nem rendelkezik bizonyító erővel arról, hogy hiteles másolata egy érvényes hatósági közokiratnak, így a másolat nem alkalmas a benne szereplő adatok hiteles megállapítására. A hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos hatósági döntéssel szemben fellebbezésre nincs lehetőség, a döntés bírósági felülvizsgálata kérhető, kizárólag jogszabálysértésre történő hivatkozással, a döntés közlésétől számított 30 napon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!