17°

Hány embert érint a kábítószerügy? Zacher szerint 10 millió magyar állampolgárt

Dunaújváros - Az egyik legsúlyosabb társadalmi problémáról, a kábítószer-fogyasztásról beszélt a népszerű doktor.

Dr. Zacher Gábor, az országos hírű toxikológus tartott előadást pénteken több száz középiskolásnak a helyi egyetem zsúfolásig megtelt előadótermében. Ezúttal is az egyik legsúlyosabb társadalmi problémáról, a kábítószer-fogyasztásról beszélt.

– Ez a terem még sosem telt meg ennyire: legalább ötszázan voltak! Sokan, mégis kevesen ahhoz képest, hány embert érint ez a probléma. Van értelme az ilyen előadásoknak?

– Ha csak egyetlen gyerek mer ma éjjel ellentmondani a kábítószert kínálóknak, az már jó! Csak azt tudom üzenni nekik: bátorság, barátaim! Tudom, hogy mennyire nehéz ellenállni a kortárs csoportok által adott viselkedési mintáknak, de: lehetséges! Természetesen akkor könnyebb, ha van háttere a gyereknek, a fiatalnak, ha támogatják a családjában, ahol mindent meg tud beszélni. Nem kell törődni azzal, ha gyávának tartják, amiért visszautasítja a kábítószert: valójában akkor hozza meg legbátrabb döntését!

– Miért fogyasztanak annyian kábítószert?

– Mert gyorsan akarnak élményekhez jutni. Miért akarom feszegetni a határaimat? Mert rosszul érzem magam a korlátaim között. Olyasmit akarnak, amitől mindenki jól fogja érezni magát.

– Hány embert érint a kábítószerügy?

– Csak tízmillió magyar állampolgárt. Azért, mert nem tudunk problémákat megoldani. Mindent igyekszünk a szőnyeg alá söpörni, azt hisszük, hogy ha valamiről nem beszélünk, akár a családban, akár az országban, akkor az már nincs is. De ha valaki beszed valamit, akkor volt hat órája, amikor jól érezte magát. Más kérdés, milyen áron. Nem biztos, hogy belehal, de megszenvedi. A mentális állapota a béka segge alá kerül előbb-utóbb.

– Mit tehetünk ellene?

– A társadalom minden szintjén küzdenünk kellene ez ellen. Csak egy példa: valamikor helyettes államtitkári szinten foglalkoztak a kábszerüggyel. Ma?… Talán valahol van egy főosztályvezető-helyettes, akinek ezt kiszignálták. Miért nincsen ebben az országban egy szenvedélyügyi államtitkárság, amely az alkoholtól kezdve a szintetikus drogokig átfogóan foglalkozik a problémával? Miért nincsenek olyan televíziós műsorsorozatok, mint amilyeneket például Czeizel professzor szervezett a genetikáról akkoriban, amikor ez a tudományág még alig volt ismert a köztudatban? Miért nem tartanak előadás-sorozatokat a középiskolákban a drogokról?

– Mi a helyzet a családokban?

– Tragikus! Elvárjuk magunktól, hogy megfelelő mintát adjunk a gyerekeinknek? Nem. Miközben a legtöbb családapa esténként rágyógyul a tévére, sörözés közben, cigizve, ugye, amivel máris adunk egyféle mintát, de messze nem a legjobbat! Ráadásul, amikor jön a gyerek valami számára fontos, nagyon fontos kérdéssel, persze pont akkor, amikor a tévében a BL-döntő megy, Christiano Ronaldo éppen elfut a jobb szélen – s ekkor szólal meg a kölyök, hogy apa… De elhajtják. Jegyezzük meg, hogy a gyerek legfeljebb kétszer kérdez, és ha másodszor sem hallgatják meg, akkor soha többet nem lehet majd szóra bírni. Vegyük tudomásul: ha a gyerek jön és kérdezne, az olyan mint a halál meg a hasmenés: ha jön, akkor nincs mese, menni kell!

– Elsősorban velünk, felnőttekkel van probléma?

– Igen! Mindenképpen! Nem tudunk megfelelő értékrendet közvetíteni a gyerekeknek, sem kellő kereteket adni az életüknek, az életünknek. Felnőttneveléssel kellene kezdeni az egészet! Az igazság az, hogy a gyerekek szarnak a jó cipőre! Azt szeretnék, ha meghallgatnák őket, ha foglalkoznának velük! Sajnos, ez ma a legtöbb családban nem így van…

Biofű: tízszer, harmincszor erősebbek a marihuánánál

Több száz új, úgynevezett biofű van forgalomban, amik tízszer, harmincszor erősebbek a marihuánánál – mondta dr. Zacher Gábor előadásában. Nem is beszélve a szintetikus drogok seregéről! De a koffein sem ajánlott a 14 évesnél fiatalabbaknak: elsősorban az energiaitalok okozhatnak visszafordíthatatlan károkat.

A toxikológus ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a tiltásnak, a büntetéssel való fenyegetésnek nem látja visszatartó erejét.

Annál fontosabb lenne a megfelelő példaképek kiválasztása: és a gyerek fölfelé, azaz az idősebbek közül választ. Tehát nekünk, felnőtteknek kellene elöl járnunk a jó példával…


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
negyed mérföld
A leggyorsabb autókat győzte le a Tesla
Női röplabda-Eb / 1 órája
Harmadik vereségével búcsúzott a magyar csapat
Befejezte szereplését a magyar női röplabda-válogatott az Azerbajdzsánban és Grúziában zajló Európa-bajnokságon, miután harmadik csoportmérkőzésén is kikapott Bakuban.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Jégkorong / 2 órája
Dunaújvárosi Acélbikák – Vienna Capitals II: Lendületes meccs, hét hazai góllal
Agárdy Csaba
apostoli buzdítás / 2 órája
Önkorrekcióra kérik Ferenc pápát
Dél-Amerika / 2 órája
Ismét közelebb hozta a világot a Nap Háza – Hold Udvara Kulcson
Szabó Szabolcs
Dunaferr SE / 2 órája
Hatvany Zsolt remekül irányított
Gróf András
Asztalitenisz / 2 órája
Két győzelem a rajton
Jankó Árpád
Kézilabda / 3 órája
Sebességbeli különbség
Jankó Árpád