Hírek

2016.04.05. 18:25

Ifjúsági katasztrófavédelmi verseny: összemérték tudásukat az általános és középiskolás csapatok

Dunaújváros - Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny területi selejtezőjét.

Gallai Péter

A megyében két helyen, Székesfehérváron és Dunaújvárosban mérték össze tudásukat az általános és középiskolás csapatok. Utóbbi településre a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséghez tartozó négy járásból érkeztek fiatalok, Dunaújvárostól Dégig - összesen harminchét, négy tagból álló csapattal és kísérőikkel. A reggeli megnyitón Sipiczki János alezredes, a kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Udvardi Sándor, a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Szőke István, a közbiztonsági hónap rendezvénysorozat alapítója, illetve Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok köszöntötte a megjelenteket.

A reggeli kezdés előtt készült kép az összes résztvevővel. Ugyan hirdettek helyezetteket, de mindenki nyertesnek mondhatja magát a verseny során tanultakkal

Majd a radari atlétikai csarnok melletti területen kialakított, kilenc állomásos pályán kezdődtek el a gyakorlati feladatok, míg a tűzoltósági laktanyában az elméleti rész egy száz kérdésből álló teszt kitöltéséből állt. Mint megtudtuk, a szervezők minden évben igyekeznek egy kicsit változtatni a feladatokon, idén többek között nyúlgát építése, kézi puttonyfecskendővel történő tűzoltás , újraélesztés, sérült cipelése hordágyon, mocsárjárás , a tűzoltó szakfelszerelés felismerése és megnevezése, túlélő készlet összeállítása, veszélyt jelző táblák felismerése, vagy gázálarcban történő akadálypálya teljesítése külső irányítással várta a résztvevőket.

A versenyre a környező településekről és Dunaújvárosból is számos iskola érkezett. A Széchenyi gimnázium pedagógusa, Kanálné Katona Edit lapunknak elmondta, intézményükből harmincöt csapat nevezett a versenyre, ám mivel mindenki nem indulhatott, ezért házi előselejtezőt tartottak a katasztrófavédelem munkatársainak segítségével.

– Határozottan érdekli a gyerekeket ez a verseny, szívesen és örömmel jönnek, hiszen nagyon izgalmas a felkészülési témakör is. Vannak olyan tantárgyak, ahol vannak átfedések, például az elsősegélynyújtás esetében, a többit hozzá kell olvasni. Megbeszéljük miből készüljenek, a katasztrófavédelemtől kaptunk prezentációt. Inkább elméleti tudással érkeznek a diákok, a gyakorlatit itt sajátítják el. A nagyobbak, akik már évek óta visszajárnak, rendelkeznek rutinnal, de mindig vannak új, meglepetés feladatok is. A fiúk mellett a lányok is örömmel jelentkeznek – fogalmazott a tanárnő, aki hozzátette, nagy reményekkel érkeztek az idei selejtezőre is, hiszen korábban megyei, sőt, országos döntőig is eljutottak a széchenyisek.

– Egyébként utóbbi csapatból vannak olyan egykori diákok, akik ma már mentősként, tűzoltóként dolgoznak – tette hozzá és kiemelte, pont a 11. osztályos fiúkkal arról beszéltek, a diákok baleset, vagy bármilyen egyéb gond esetén bátran mernének segíteni, s örülnek neki, hogy ilyen gyakorlati tudást is megszerezhettek.

Délutánra azután kialakult korosztályonként az első három-három sorrendje, ezek a csapatok jutottak tovább a megyei döntőbe, amelyet április 14-én rendeznek majd. Általános iskolás korosztály: 1. Nagyvenyim Kossuth Lajos iskola, 2. Nagyvenyim Kossuth Lajos iskola, 3. Mezőszilas. Különdíj: Nagyvenyim. Középiskolás korosztály: 1. Széchenyi gimnázium, 2. Enying, 3. Dunaferr iskola. Különdíj: Széchenyi gimnázium.

Szerintem

Számtalan történetet lehetne felsorolni, amikor egy baleset, vagy rosszullét esetén a szemtanúk, külső szemlélők „lefagynak” és nem mernek, vagy tudnak segíteni, beavatkozni. Sokak bár úgy vélik, rendelkeznek némi tudással – ha máshonnan nem, a jogosítványszerzés során letett egészségügyi vizsgáról –, ám az ismeretek akár több évtizedes homályba vesztek és az inkább nem csinálok semmit, mert abból több baj nem származhat elvet követik. Ezért is örömteli minden olyan kezdeményezés, verseny, amivel a mostani fiatalságot szólítják meg, formálják szemléletüket – ki tudja, lehet egyszer a mi életünket mentik majd meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!