Hírek

2016.11.10. 20:40

Tudományról mindenkinek - Tésztahidakat is roppantottak tegnap este a Dunaújvárosi Egyetemen

Dunaújváros - Csütörtökön is zsúfolt programkínálattal várta az érdeklődőket a Dunaújvárosi Egyetem. Alkalmazott tudományok sora.

Szabó Szabolcs

Tudósoknak tudományosan - jutott eszünkbe az egyébiránt a Dunaújvárosi Egyetem kötelékében (is) szolgáló Munkácsy-díjas alkotó, Móder Rezső egyik műalkotás-sorozata, hiszen az évtizedes hagyományt követve november második hetében ismét fokozott csapásszámmal dübörög a campuson a Tudományos hét, amely megannyi tudományterületről és az ehhez kapcsolódó kutatásokról és képzési lehetőségekről szállít bőséges információs csomagot az érdeklődőnek.

Az igazság pillanata. Azaz kiderül, mennyit is bír, a leendő mérnökök által épített tésztahíd. Képünkön a Bánki középiskola Tésztárok névre hallgató legénysége Fotó: Ady Géza

E hét egyik kiemelt eseménye volt a csütörtök esti Tudományok Éjszakája, amely interaktív előadások tucatjait és bemutatók sokaságát kínálta - köztük a legorobot-, és a tésztahídépítő versenyeket. Az immáron hatodik alkalommal jelentkező tésztás seregszemlén ezúttal is remek és többségében működő, azaz terhelhető konstrukciókkal találkozhatott a zsűri.

Mindezekről összefoglalót olvashatnak lapunk 3. oldalán, valamint részletesen beszámolunk a szerdán rendezett őszi Tudományos Diákköri Konferenciája eredményeiről is.

A Tudományos hét negyedik napján, csütörtökön reggel kilenc órára várták a robotépítő csapatokat az egyetemen.

A program népszerűségéről mindent elmond, hogy a középiskolásokat és az ifjú hallgatókat is felvonultató versenyből két kiadást is kellett rendezniük a szervezőknek. Az ifjú programozók és robotépítők összességében jól oldották meg a szakemberek által kidolgozott feladatokat és ami ennél is fontosabb: a robotok többsége rendeltetésszerűen működött.

A Tudományok Éjszakája esti főműsorsávjában helyet kapó tésztahídépítő versenyen számos rutinos egység indult. Talán ennek is köszönhető, hogy kilenc egység hídját tesztelhette a zsűri, többségét sikerrel. A világrekordnak számító 600 kilogrammos terhelést ugyan nem érte csúcstámadás, de szép eredmények születtek. A pontos eredménylistát lapunk szombati számában közöljük.

A Tudományos hét ma és szombaton a XIII. OGIK Gazdaságinformatikai Konferenciával folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!