Hírek

2012.06.05. 05:53

Törvénysértő a nyári szünet?

Fejér megye – Törvénysértőnek nevezte az óvodák nyári bezárását a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, mondván: a három év alatti apróságok napközbeni ellátása gyermekjóléti alapszolgáltatás.

Kocsis Noémi

A szülőegyesület úgy fogalmaz: az óvodának – a szülők igénye szerint – egész évben folyamatosan nyitva kell lennie, azt egy napra sem lehetne bezárni, hiszen gyermekjóléti alapellátást teljesít. Ennek ellenére számos települési önkormányzat, mint az óvoda fenntartója pénzhiányra, költségcsökkentésre hivatkozva több nyári hétre nem szervezi meg a szolgáltatást, még alternatív formában – helyettesítő intézmény, táboroztatás – formájában sem. Bár a szabályozás szerint a dolgozó szülők gyerekeiről történő személyes gondoskodás a nyári szünet ideje alatt kötelező feladat, ugyanígy kötelező elvégezni az intézmények tisztasági meszelését, gondoskodni állagmegóvásáról, s ugyanakkor a dolgozók szabadságának kiadásáról is.

Székesfehérváron az ügyeleti rendszernek köszönhetően nem fordulhat elő, hogy ilyen ellátás nélkül maradjon három év alatti gyermek, kaptuk a tájékoztatást a polgármesteri hivataltól. Nagyobb mérvű tatarozást idén nem hajtatnak végre, a törvény szerinti időpontig – február közepe –kiadták a tájékoztatást a nyári zárva tartásról. Így idén a városi kisdedóvók július 16-tól augusztus 17-ig zárva tartanak.

Most is úgy kalkulálnak, elegendő egy intézmény nyári nyitvatartása (most a Tóvárosi lesz ez), mert évekre visszamenőleg átlagosan 59 gyermek vette igénybe a nyári szolgáltatást – miközben 3431 óvodai férőhely áll rendelkezésre. A Tóvárosiban a fehérvári önkormányzati fenntartású óvodákban óvodai jogviszonnyal rendelkező gyermekeket látják el hétköznapokon 6.30-tól 17 óráig. A Tóvárosi óvoda július 9-13-ig, valamint augusztus 21-24-ig lesz zárva, ezen időpontokban Hosszúsétatéri intézmény veszi át az ügyeletet.

Ami a környék kisebb településeinek óvodáit illeti: Nádasdladányban például évek óta augusztusban végzik el a tisztító festést, így hagyományosan három hétig akkor van zárva az intézmény, adott tájékoztatást Siligáné Soós Rozália. A szülők már így kalkulálják a nyári szabadságukat. Polgárdiban egymástól alig fél kilométerre van a két óvoda, a kisebbik a tanév végével bezár, a nagyobbikban viszont éppen a szülői igények nyomán „tolták ki” a nyitvatartást augusztus 1-jéről 19-re, mondja Nedeczky Istvánné óvodavezető. A két óvoda 220 gyermekéből mintegy 60-70-en veszik igénybe a nyári szolgáltatást. Délutáni „motorverseny” a fehérvári Tóvárosi óvodában. Idén nyáron ez az intézmény várja ügyeletesként a megyeszékhely óvodásait (Fotó: Nagy Norbert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!