Hírek

2013.09.19. 19:19

Tehetségeké a jövő

Tehetséggondozási programjáról számolt be csütörtökön a helyi főiskola. Ifjú titánok.

Szabó Szabolcs

"Az a nemzet, mely nem képes tehetséges fiainak kifejlődését biztosítani és őket a nekik megfelelő helyre állítani, az a középszerűség kezén elsorvad. Kényelmes optimizmus azt állítani, hogy az igazi tehetség magának úgyis utat tör." – idézte Gróf Kleberlsberg Kuno gondolatait a Dunaújvárosi Főiskola csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. András István rektor, aki az intézmény tehetséggondozási programjának eredményeiről számolt be.

Sovák Miklós, Varga Róbert és Prohászka Tivadar – szép sikert értek el a tudományos versenyeken (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

– Nem a kényelmesebb utat választottuk. Azt gondoljuk, hogy nem elég csak észrevenni a tehetségeket, a kibontakozásukat minden lehetőségünkkel támogatnunk kell. Inspiráljuk őket. Azt szeretnénk, ha az itt végzett tehetséges hallgatók hazai környezetben, a megfelelő munkakörhöz szükséges tudást megszerezve dolgoznának – tette hozzá a rektor. Ennek érdekében, pályázati forrásból tehetséggondozási programot indított a főiskola. Ennek is köszönhetően a szakkollégiumokban résztvevő hallgatók száma megháromszorozódott és túllépte a 150 főt. Az ő munkájukat több mint 30 oktató és kutató kolléga segíti. Az itt folyó munka magas színvonalát mutatja, hogy a leadott TDK-dolgozatok száma közel 30 százalékkal nőtt 2010-hez képest, sőt az országos megmérettetések száma is emelkedett, 2013. tavaszán már 10 pályamunka kapott lehetőséget az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) történő bemutatásra.

A program lehetőséget adott arra is, hogy újra éledjenek a hallgatói öntevékeny körök. A diákok és mentoraik számos tanulmányi úton is részt vettek.

A csütörtöki tájékoztatón bemutatkoztak az OTDK-n jól szereplő hallgatók, akik közül többen már nemzetközi publikációra készülnek. A főiskola részéről dr. Rajcsányi-Molnár Mónika rektorhelyettel elmondta, a program fenntartásáért a vállalati hátteret is megpróbálják erősíteni, olyan témákat keresve, melyek a vállalatok számára is eredményre vezetnek és egyben jól szolgálják a tehetséges hallgatók előrelépését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!