Hírek

2017.07.21. 18:00

Másodfokú hőségriasztás van érvényben! Hőségben pedig a vízparton a legjobb!

Be kell ismernünk, hogy a jelek szerint vízhűtésessé váltunk, mint a klasszikus motorok: csak a strandon bírjuk...

Pekarek János

Ezek azok a napok, amikor az ember még nézni is csak a jeget szereti. S azon gondolkodik, hogy vajon miért nem született a sarkvidékre? Jegesmedvék közé...

Természetesen, mihelyt ott ébrednénk: a sarkvidéken, azonnal hiányozni kezdene nekünk hazánk négy évszaka – amely négy, valljuk be, egyre inkább kettőnek tűnik: egy nagyon hidegnek és egy nagyon melegnek, alig valami átmenettel. De most a nyári feladatokkal kell megbirkóznunk valahogy...

Miután több megyére másodfokú figyelmeztetést rendeltek el a nagy meleg miatt, valamint országos hőségriadó is érvénybe lépett, igazán nem csodálkozhatunk azon, hogy pillanatnyilag azok a legboldogabb honfitársaink, akik valamely vízparton, illetve sokkal inkább: e part menti vizekben tölthetik szabadidejüket.

A Duna partján mutatják a túlélés lehetőségét Kugler Viktor, Kugler Violetta, Kugler Johanna és Kugler István

Említenünk sem kell, hogy ezen vizek közül a legkeresettebbek egyike a dunaújvárosi strand, sőt, akár a fedett uszoda is.

Még inkább e vizek közé tartozik horgásznyelven szólva az úgynevezett északi öböl, vagyis a szabadstrand, amelyet valóságos karavánok keresnek fel a városból, akár gyalogszerrel is, amikor strandolásra alkalmas idő és vízfelület mutatkozik elérhető távolságban.

Mindazonáltal figyelembe kell vennie mindenkinek, hogy a strandolási szabályok hőségben is ugyanazok, mint kevésbé meleg időjárásban.

Fekete Krisztián, Fekete Bianka, Fekete Hanna és Fekete István vízhűtőzés közben Kisapostagnál, a Dunában

Vagyis: felhevült testtel tilos vízbe ugrani, másokat víz alá rántani ugyancsak tilos, úszni nem tudók csak felügyelettel mehetnek vízbe.

A hőség más területelen is körültekintést igényel.

A hőségriadót dr. Szentes Tamás, országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár rendelte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve.

A másodfokú hőségriasztás csütörtökön nulla órától vasárnap éjfélig van érvényben - egyelőre.

A hatóság ez alkalomból felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy fogyasszanak a szokásosnál több folyadékot, és semmiképpen ne várják meg, amíg szomjúságot éreznek! Kerüljék az alkoholos és édes italokat, a megterhelő ételeket. Lehetőség szerint legalább délelőtt tizenegy és délután három óra között ne tartózkodjanak a napon, ügyeljenek bőrük védelmére, lehetőleg a napsugárzástól védő ruházatot viseljenek. Amennyire tehetik, tartózkodjanak árnyékban a legmelegebb órákban, és kerüljék a nehéz fizikai munkát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!